Černý den šachových favoritů

Černý den šachových favoritů
Foto šachový turnaj

Čtvrtý turnaj letošního ročníku Prostějovské žákovské ligy v šachu přinesl zajímavý vývoj. Při účasti Martina Londina a Jakuba Urbana se očekávalo, že tito dva si rozdělí tradičně první dvě místa a o třetí se bude bojovat mezi hráči jako Mikulka, Bluma, Novák, Moudrý, Měchura, Chapčák, Šustr a Novotný. Tentokrát ale bylo vše jinak…

„Druhé kolo přineslo zaváhání Jakuba Urbana v zápase se Standou Novákem z Vrbátek a nulu v kole třetím s Jirkou Mikulkou ze stejné školy. Tím se jeho šance na umístění v první trojce rozplynuly. Přitom zrovna Jirka nezačal právě nejlépe a v prvním kole pouze remizoval s Matějem Nejezchlebem. Potom ovšem nezaváhal a po vítězství nad Standou Novákem a závěrečné „velmistrovské“ remíze s Markem Moudrým obsadil druhé místo. Získal ho díky výpadku dalšího favorita turnaje Martina Londina,“ uvedl šéf turnaje Zbyněk Kracík.

To, že mohou být potíže, zjistil Londin ve třetím kole, když prohrál se stále lépe hrajícím Markem Moudrým. Na rozdíl od Jakuba Urbana ve čtvrtém kole ještě udržel naději na dobrý výsledek, když vyhrál s Davidem Giňou, v posledním kole však prohrál s Petrem Novotným. Ten měl na rozdíl od něho svůj den a poprvé v historii se umístil na „bedně“, konkrétně na třetím místě. V jeho osmi letech se mezi staršími rozhodně jedná o skvělý výsledek.

„Závěr byl poznamenán velkou nervozitou a ve chvíli, kdy měl Jirka zhruba necelé tři minuty a Marek o minutu méně, jsem měl pocit, že se kluci vsadili, který z nich udělá větší pitomost. Pokud šlo o sázku, pak ji s přehledem vyhrál Jirka. Podobně jsou na tom i někteří ostatní - Standa Novák, Lukáš Chapčák nebo Dan Měchura mají také na víc. Lukášovi se turnaj moc nevyvedl a Dan měl černý den,“ uvedl Zbyněk Kracík. Celkově se při neúčasti dosud vedoucího Ondry Šustra dostal do vedení Jirka Mikulka a na druhé místo se posunul Jirka Bluma. Třetí místo drží Martin Londin. (Zdroj Zbyněk Kracík)

 

Poslat nový komentář