Sběrny od loňska nesmějí vykupovat za hotové. Krachují i ty v Prostějově

Sběrny od loňska nesmějí vykupovat za hotové. Krachují i ty v Prostějově
Foto ber

V Česku od loňského roku  krachovaly podle Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin již stovky výkupen. Důvodem je nová legislativa, která od začátku roku 2015 zakázala hotovostní platby za vykoupený kovový odpad. Za železo mohou sběrny nově zaplatit jen převodem na účet, nebo šekem.

Jednou ze sběren, která ukončila provoz, je výkupna patřící Valdemaru Klichovi. Sídlila v objektu bývalých jatek v Joštově náměstí v Prostějově. „Nedivím se. Žili jsme převážně z toho, co dovezli bezdomovci a cikáni,“ nechal se slyšet jeden z bývalých zaměstnanců. Jeho bývalému chlebodárci prý zlomila vaz hlavně kauza týkající se vykoupeného motoru z lokomotivy. Kvůli zjištění inspektorů České inspekce životního prostředí v roce 2013 čelil obvinění z podílnictví na krádeži elektromotoru od lokomotivy v hodnotě tří set tisíc korun. Jeden z jeho zaměstnanců totiž v přerovské pobočce vykoupil sedm set dvacetikilový motor, za který vyplatil pouhých sedm tisíc dvě stě korun. Motor pak skončil v prostějovské sběrně, odkud putoval patrně do Číny.

Ostatní výkupny potvrzují odliv malých sběračů. „Upřímně řečeno, jsem rád. Když je člověk odmítl, že přivezli bránu od zahrady i s kusem plotu, kterou evidentně chvíli předtím vykopali u nějaké zahrady, ten cirkus si neumíte představit. Nijak nás to tedy netrápí, spíš je klid,“potvrdil informaci jeden z pracovníků firmy Hopr.  

Ministerstvo životního prostředí  je s novou legislativou spokojeno. „Pokud končí sběrny, které vykupovaly kradený kov, pak takové sběrny měly být zavřeny již dávno,” uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková s tím, že vyhláška má jednoznačně přímý dopad na bezpečnost lidí a celospolečenský přínos. „Výrazný meziroční pokles krádeží hlásí nejen policie, ale i České dráhy, města a obce,“ dodala Roubíčková.

Železničáři podle ní od zavedení vyhlášky evidují méně ukradených kolejí, součástí trakčního vedení či zabezpečovacích kabelů. A podobně policisté hlásí rapidní úbytek krádeží poklopů od kanálů, dopravního značení či součástí veřejného osvětlení. (ber)

Komentáře

Pamatuji si, jak podnikatelé řvali, že tyhle opatření je omezují v podnikání, zásah do jejich svobod - ve skutečnosti však odrbávání státu, podvádění, kšeftování s kradenými věcmi....

Poslat nový komentář