Zvolte sedm divů kraje. Za Prostějovsko soutěží Národní dům a konická sekera!

Zvolte sedm divů kraje. Za Prostějovsko soutěží Národní dům a konická sekera!
ilustrační foto 7divukraje.cz

Od začátku října se rozběhl třetí ročník ankety 7 divů Olomouckého kraje. Občané v ní vybírají z 21 nominovaných zajímavostí, zahrnující jak historické památky, tak například přírodní zajímavosti nebo technické stavby. Nejstaršího a nejmladšího adepta na titul Největší div Olomouckého kraje přitom dělí tři tisíce let.

Nejstarším uchazečem o titul Největší div Olomouckého kraje je pravěké hradisko Obersko na Šumpersku vybudované asi tisíc let před naším letopočtem. Nejmladším je letos dokončená největší tesařská sekera na světě stojící před zámkem v Konici. Organizátoři do hlasování zařadili také prameny Odry ležící ve vojenském prostoru Libavá a střešní zahrady v Lipníku nad Bečvou. Město Prostějov zastupuje jediný kandidát, Národní dům. Do hlasování zcela jistě zasáhne i sekera z Konice, která je zapsána díky své velikosti v Knize rekordů.
Hlasování v anketě 7 divů Olomouckého kraje poběží celý říjen a listopad. Výsledky chtějí organizátoři vyhlásit ještě do konce roku, průběžné pořadí však budete moci sledovat zde. Vítězem se stane některá z pamětihodností nacházejících se na Olomoucku, Prostějovsku, Přerovsku, Šumpersku a Jesenicku. Nominace proběhly na jaře. "Nejvíce tipů nám zaslali samotní starostové obcí v regionu. Ti nás upozornili například na tančírnu v Račím údolí u Javorníku, která je unikátní památkou," říká produkční ankety Ivo Heger.
Hlasování v anketě probíhá na adrese www.7divukraje.cz. Potvrzení každého hlasu probíhá prostřednictvím e-mailu a pomocí jedné schránky elektronické pošty se dá hlasovat pouze jednou. To minimalizuje riziko manipulace s pořadím. (ber)

Poslat nový komentář