Senioři musí mít taxiprůkazky!

Senioři musí mít taxiprůkazky!
ilustrační foto MMP

Jak PvNovinky informovaly, od 1. 12. funguje v Prostějově opět senior taxi. Oproti původnímu projektu je nový a v několika bodech jiný. Mimo jiné si ti, kdo budou chtít službu seniorského taxíku využít, musí pořídit průkazku.

Jan Spáčil, který s nápadem do Prostějova přišel jako první, po čtyři měsíce vozil klienty sedm dnů v týdnu. Nakonec provoz ukončil kvůli absolutní ztrátě osobního života. Klienti si jeho služby nemohli vynachválit, kromě dopravy speciálním vozidlem, ve kterém se pohodlně přepravovali i lidé s tělesným postižením, jim pomohl třeba s odnosem nákupu. Město jeho činnost dotovalo 40 tisíci korunami.

Od 1. prosince službu provozuje firma Komfort Logistik s. r. o., Ostrava – Slezská Ostrava. První změnou je pracovní doba - taxi jezdí pouze v pracovní dny od půl sedmé ráno do půl třetí odpoledne. Druhou novinou je fakt, že službu je třeba objednat den až dva dopředu na telefonním čísle 595 391 141.
Třetí, nejpodstatnější změnou, je fakt, že si případní klienti musí vyřídit na Odboru sociálních věcí prostějovského magistrátu průkazku. Pokud ji nebudou mít, od 1. února je Senior taxi nesveze. Proč je tomu tak, se PvNovinky zeptaly mluvčí radnice Jany Gáborové.

„Dle podmínek veřejné zakázky jde o službu pro občany s trvalým pobytem na území města Prostějova, kteří dovršili 65 let a starší. Protože provozovatel nemá právo požadovat po cestujícím občanský průkaz, ale cestující musí splnit výše uvedenou podmínku, je třeba, aby si na Odboru sociálních věcí Magistrátu města Prostějova vyřídil během nejbližšího období průkazku. Potřebuje k tomu pouze občanský průkaz. První 2 měsíce bude doprava prostřednictvím Senior taxi tolerována i bez průkazky – v této lhůtě je třeba si průkazku vyřídit,“ uvedla mluvčí.
Dalším důvodem je podle ní skutečnost, že město Prostějov, jako objednatel služby, má přístup do objednávkového systému firmy provozující Senior taxi a bude tak moct kontrolovat plnění podmínek veřejné zakázky a následné vyúčtování dotace.
„Vyřízení průkazky není žádná složitá administrativa,“ dodala Gáborová.
Jak to ale budou vidět lidé, kteří právě z důvodu špatné pohyblivosti rezignovali na možnost dopravy MHD a raději využívali Senior taxi, je otázkou. (ber)

Poslat nový komentář