Žně jsou tady. Hospodáři sklízejí „upečené“ zrno.

Žně jsou tady. Hospodáři sklízejí „upečené“ zrno.
ilustrační foto

Letošní sklizeň zemědělci regionu hodnotí jako překotnou. Velká sucha a vedra doslova propékají zrno, které se začíná deformovat. Podle jejich vyjádření by trocha deště hodně pomohla.

„Trochu se těch veder bojíme. Plodiny by potřebovaly alespoň týden ještě pozvolna dozrávat. V těchto teplotách to budeme mít doslova upečené,“ nastínil situaci předseda Zemědělského družstva ve Vrahovicích Josef Vytásek. Podle jeho slov by kombajny měly do polí vyjet dnes odpoledne. První přijde na řadu skorá pšenice, v pátek se pustí do řepky. Současná vedra způsobují bleskové dozrávání a tak se se sklizní se musí rychle začít.

„Obilí nám nedozrává, ale doslova zasychá. Očekávali jsme velké výnosy, ale jak se ukazuje, bude to nejspíše průměr,“ nastínil Vytásek. S navlas stejnou situací se potýkají zemědělci družstva Moravan v Domamyslicích. Sklizen už mají ozimý ječmen.

„Zrno je bohužel zaschlé a tvrdé. V ječmeni máme letos špatný výnos. Ostatní pole snad dopadnou lépe. Teď čekáme na to, až dozraje řepka a pšenice. Hodně by pomohl alespoň menší deštík. Možná nám výnos poklesne o dvacet nebo třicet procent, ještě přesně nevíme,“ popsal situaci místopředseda Josef Šťastný. Zemědělská technika už naplno sklízí také v Plumlově.

„Řepka vypadá moc dobře. Neměl by být žádný problém. Dokud ale nebude pod střechou, tak jsou to jen odhady,“ uvedl předseda Vladislav Spurný. Horší je to s kukuřicí. Pohled na pole připomíná noty na buben. Rostliny jsou někde vzrostlé a jinde nedosahují ani poloviční výšky.

„To je způsobeno vodou, která nám před časem pole zalila. Kořeny místy trochu pohnily a tak jsou rostliny malé. V zamokřených částech je kukuřice špatná,“ posteskl si Spurný. Letošní kompletní úroda by ale, podle jeho slov, měla být v celku dobrá. (kaa)

Foto: (kaa)

Poslat nový komentář