Přijdu o práci, říká padesátiletá učitelka

Přijdu o práci, říká padesátiletá učitelka
ilustrační foto internet

 

Od příštího roku začne platit zákon, podle kterého ve školách nesmějí učit lidé bez odborné kvalifikace. Odejít tak bude muset spousta osvědčených učitelů a také rodilí mluvčí. Padesátiletá Jana je mezi nimi. Angličtinu učí přes dvacet let na střední škole, pod jejím vedením odmaturovaly stovky žáků. Nemá ale patřičný diplom, pro školu tak už nebude moci pracovat.

„Původním oborem, který jsem studovala, byla ruština, k tomu tělocvik a zeměpis. Po revoluci jsem si udělala řadu kurzů, byla jsem půl roku v Anglii, mám nejrůznější certifikáty. Ale kvalifikovaná podle nového zákona nejsem,“ krčí rameny Jana, která se pomalu chystá na odchod ze školství. „Učím pár hodin týdně v soukromé jazykové škole, tak jsem si s nimi domluvila větší úvazek. Plný ale nebude,“ netají se obavami o svůj další osud. Na to, aby si titul „vystudovala“, nemá finance. „Musela bych platit školné deset tisíc za jeden semestr. To je v mé situaci nemožné,“ dodává.

Ministerstvo školství totiž trvá na tom, že učit mohou pouze lidé s odbornou kvalifikací, tedy s diplomem z pedagogické fakulty či jiné školy vzdělávající učitele. Dopad to bude mít i na rodilé mluvčí, kteří rovněž ze škol budou muset odejít právě kvůli absenci úředního lejstra.

Výjimku mají pouze kantoři, kterým bude na začátku příštího roku šedesát let a měli k 1. lednu 2005 za sebou minimálně 15 let praxe.

K 30. září 2013 bylo v Česku odhadem deset procent nekvalifikovaných učitelů, tedy asi 13 tisíc lidí. Jejich skutečný počet odhalí průzkum, který nařídil ministr školství Marcel Chládek. Tento týden by měl znát výsledky a oznámit, jestli bude trvat na striktním dodržení zákona. (ber)

Komentáře

Na to, aby si titul „vystudovala“, nemá finance. „Musela bych platit školné deset tisíc za jeden semestr. To je v mé situaci nemožné,“ dodává.

článek je ukázkou demagogie...Bylo řečeno A - učitelé, kteří nemaji kvalifikaci musí odejít....ale je také potřeba říct B. Všichni měli 10 let na to, aby potřebnou kvalifikaci získali tím, že začnou !!!! (nikoliv dokončí) studium. termín byl navíc už jednou prodloužen. Nevidím jediný důvod, proč nad tím brečet.

Poslat nový komentář