Před sto deseti lety byla otevřena prostějovská sokolovna!

Před sto deseti lety byla otevřena prostějovská sokolovna!
Foto Hana Bartková
Další fotky: 
Před sto deseti lety byla otevřena prostějovská sokolovna!
Před sto deseti lety byla otevřena prostějovská sokolovna!
Před sto deseti lety byla otevřena prostějovská sokolovna!

Zajímavou stavbou našeho města je budova sokolovny na Skálově náměstí. V těchto dnech uplynulo sto deset let od jejího otevření. Svým umístěním a architekturou vhodně dotváří tuto část města.

Sokol založený v roce 1869 patřil k významným spolkům Prostějova. Sehrál významnou roli v oblasti vzdělávací, národnostní i osvětové. Měl velkou členskou základnu, řadu nadšených vedoucích, prapor, ale citelně mu chyběla tělocvična. Odbor pro její výstavbu byl založen už v roce 1884. Finanční prostředky potřebné pro stavbu se podařilo shromáždit až po roce 1900.  Byly získány ze sbírek, členských příspěvků a půjček od města a městské spořitelny. 

V dubnu téhož roku byl od města zakoupen pozemek na ploše valů po zbouraných hradbách. V lednu 1907 valná hromada Sokola schválila plány a rozpočet pražského architekta Otakara Pokorného, který se nedávno uvedl jako stavbyvedoucí výstavbu Národního domu. Stavební práce začaly na jaře 1907. Řídil je stavební odbor v čele s předsedou a starostou prostějovské jednoty Josefem Špačkem. Hlavní stavební práce prováděla firma Čeňka Venclíka.

Dvoupodlažní volně stojící secesní budova je tvořena podélným tělocvičným traktem spojeným s dispozičně příčnou správní (administrativně-technickou) a spolkovou částí. Zde byl umístěn vestibul, šatny, sociální zařízení, kancelář, byt domovníka, knihovna, čítárna a archiv. Výrazným stavebním prvkem čelní fasády je vstupní půlkruhový portikus, prolomený třemi oblouky. V patře nad vstupem se nacházejí tři trojdílná okna. Nad nimi je umístěn stupňovitý štít nesoucí plastiku sokola. Vlastní tělocvična o rozměrech 24x16 m je doplněna jevištěm, balkonem a galeriemi. 

Sokolovna byla slavnostně otevřena u příležitosti celostátního sletu sokolstva konaného ve dnech 15. a 16. srpna 1908 v Prostějově. Vlastní akt otevření proběhl v neděli 16. srpna 1908 v 11 hodin za účasti zástupců městské rady, zastupitelstva a hostů. S projevy zde vystoupili starosta prostějovského Sokola Josef Špaček a náměstek starosty Prostějova Ondřej Přikryl. Starosta České obce sokolské Josef Scheiner hovořil o významu a budoucnosti sokolstva a zdůraznil, že každá tělocvična je školou, ve které se učí národnímu uvědomění, mužnosti, charakteru a rytířství. Odpoledne se vydal průvod sokolů, hostů, jezdců na koních doprovázený Kmochovou kapelou na cestu městem směrem k vlakovému nádraží, kde na pozemcích u sladovny proběhla veřejná cvičení. Dům svobodné demokracie vedle tvrze starodávné vrchnosti města – tak sokolovnu označil významný činitel Sokola, středoškolský pedagog a publicista Josef Konvička.

Sokolovna Tělocvičné jednoty SOKOL I Prostějov slouží svému účelu dodnes. (Zdroj a foto: historička Hana Bartková)

Poslat nový komentář