OBRAZEM: I Prostějov bude na dvou místech využívat solární lavičky!

OBRAZEM: I Prostějov bude na dvou místech využívat solární lavičky!
Foto MMP
Další fotky: 
OBRAZEM: I Prostějov bude na dvou místech využívat solární lavičky!
OBRAZEM: I Prostějov bude na dvou místech využívat solární lavičky!

Zkušenosti z jiných měst (Litoměřice, Olomouc, Ostrava) a koncept Smart City vedly vedení města Prostějova k rozhodnutí pořídit, zatím na dvě místa, takzvané solární lavičky. Chytré lavičky lidé brzy najdou v ulici Školní (před budovou kina METRO) a v ulici Újezd (u frekventovaných autobusových zastávek). Chytrá solární lavička poslouží nejen k odpočinku, ale poskytne také internetové připojení, bude nabíjet přístroje pomocí USB a indukce.

„Místa pro instalaci laviček jsme vybírali podle intenzity slunečního svitu, frekvence pohybu občanů. Dále jsme brali v potaz i umístění kamerového systému tak, aby byla zajištěna ochrana před vandalismem. V ulici Školní by tak byla odstraněna jedna klasická lavička a nahrazena novou chytrou solární. V ulici Újezd bychom doplnili stávající mobiliář,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil.

Solární lavička je zdrojem internetového signálu s dosahem do čtyř metrů a v noci svítí. Pomocí instalovaných senzorů umožňuje měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu a dále sleduje kvalitu ovzduší.

„Samotný provoz nevyžaduje žádné další náklady, jejich horní část je totiž tvořena solárními panely. Jedná se o moderní prvek městského mobiliáře vycházející z konceptu programu Smart City, který využívá digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života občanů ve městech. Zaměřuje se také na snižování spotřeby energií, eliminaci zátěže životního prostředí,“ doplnil  Pospíšil s tím, že město má předběžné souhlasné vyjádření památkářů na umístění solární lavičky u kina Metro. Cena jedné lavičky, včetně dopravy a instalace, je 116 578,70 Kč včetně DPH. (red)

 

Komentáře

„Samotný provoz nevyžaduje žádné další náklady....." Hmm a ty data se dostanou do té WiFi jak? Kabelem , to pochybuju a GSM není zadarmo. Příslušníci blíže nespecifikovaného etnika žijící z našich daní budou možná nadšeni. No,myslím si že za 200 000 tisíc se dá pořídit něco mnohem užitečnějšího.

Poslat nový komentář