Kavárna Ve Špalíčku jen tak nebude. Muzeum přichází o peníze už více než rok

Kavárna Ve Špalíčku jen tak nebude. Muzeum přichází o peníze už více než rok
ilustrační foto ber

Od konce června minulého roku nefunguje Kavárna ve Špalíčku. Útočiště milovníků dobré kávy i zábavy mělo od září 2015 provozovat Muzeum a galerie Prostějovska. Do dnešního dne se tak ale nestalo. A nestane se tak zřejmě ani do konce roku 2016.

Zřizovatelem Muzea a galerie Prostějovska je Olomoucký kraj. Podle zřizovací listiny muzeum nemělo povolení provozovat hostinskou činnost, což krajští zastupitelé napravili až 18. prosince 2015. „Zastupitelstvo schválilo dodatek zřizovací listiny Muzea a galerie v Prostějově v části doplňková činnost. Zastupitelé odsouhlasili, že MGP může provozovat hostinskou činnost a další, pro kavárnu potřebné, navazující činnosti. Tento souhlas byl základním předpokladem pro zřízení muzejní kavárny,“ sdělila v únoru 2016 PvNovinkám Kamila Navrátilová, tisková mluvčí Olomouckého kraje. Vlastní podnikatelský záměr na zřízení muzejní kavárny v objektu Špalíček musel podle jejích slov dále projít schvalovacím procesem a připomínkovým řízením v rámci krajského úřadu.

Jenže je listopad a prostory stále zejí prázdnotou. Redakce se proto opět obrátila na Olomoucký kraj. „Podle mých informací zaslal v říjnu ředitel Muzea a galerie Prostějovska Daniel Zádrapa na kraj oficiální žádost o schválení záměru financování kavárny. Vzhledem k říjnovým volbám do krajského zastupitelstva se touto žádostí bude zabývat až nově zvolená krajská rada,“ odpověděla Kamila Navrátilová.

Původní provozovatelé, manželé Valentovi, byli prostory nuceni opustit k 20. červnu 2015. Muzeum tehdy slibovalo, že ve stejných prostorách bude servírovat kávu od září téhož roku. Od slibovaného termínu uplynulo bezmála 14 měsíců a kavárna stále nefunguje. Za druhé pololetí 2015 vykázalo Muzeum ztrátu z nájmu kavárny na 87 600 Kč, což je 14600 korun měsíčně. Za letošní rok zatím tratí dalších 170 tisíc korun, což činí dohromady více než 250 tisíc korun.

Výpověď původním provozovatelům se tak jeví jako nepříliš zdařilý krok. Místo pravidelného příjmu v podobě nájmu Muzeum dnes žádá o dotace na pořádání výstav město Prostějov. (ber)

Komentáře

Nojo, to je dílo šedé eminence Muzea pí. Husaříkové, se kterou vyjít není možné, zvláště, pokud šáhnete na její ego... V době "ne"ředitelování p. Chytila z důvodů časté indispozice alkoholem, si tato dělala co chtěla..

Poslat nový komentář