Chci usnadnit život matce, říká možný dárce spermatu

Chci usnadnit život matce, říká možný dárce spermatu
ilustrační foto internet

 

V minulých dnech byla v Olomouci otevřena první specializovaná spermobanka v ČR. Páry si v pohodlí svého domova mohou najít dárce, který se bude nejvíce podobat neplodnému tatínkovi. A navíc je pro mladé muže docela slušnou šancí, jak přijít penězům.

„Dárcem spermatu se mohou stát zdraví muži ve věku 18 až 38 let s minimálně středoškolským vzděláním ochotní k dlouhodobé spolupráci,“ říká mluvčí společnosti Simona Součková. Musí ale splňovat několik kritérií, mimo jiné nesmí trpět dědičnými vadami a závažnými onemocněními a být promiskuitní či silní kuřáci. „Každý způsobilý zájemce musí podstoupit vstupní vyšetření vzorku spermatu a individuální pohovor s lékařem. Vybraní zájemci dále podstoupí vyšetření krve a moči. Účelem je minimalizace rizik pro oplodněné ženy a takto počaté děti,“ vysvětlila mluvčí. Doporučený interval při darování spermií je dvakrát týdně po dobu šesti měsíců, což je při ceně až 1500 korun za odběr docela slušná částka. „Rozhodně bych do toho šel. Jenže žiji s přítelkyní a nevím, jak by se jí tahle aktivita líbila. I když peněz není nikdy dost,“ svěřil se PvNovinkám pětadvacetiletý Jakub. O tři roky mladší Honza má jasno už teď. “Chodil jsem dávat plazmu, tam je to 400 korun za odběr. Proti tomuhle rozhodně o hodně míň peněz a navíc...i ten odběr je příjemnější,“ smál se Honza. Chce tak usnadnit život matce samoživitelce, která ho na studiích finančně podporuje.

Spermobanka je ale určena i pro jiné účely. Mohou ji vyhledat také muži, kteří chtějí z různých důvodů uchovat vlastní sperma. „Jedná se často o pacienty v péči onkologa, revmatologa či diabetologa. Dalším příkladem jsou muži, kteří se rozhodli pro vasektomii, ale rádi by měli v záloze svoje sperma, kdyby chtěli v budoucnu založit novou rodinu. V rámci prevence jsou našimi klienty i muži, kteří vykonávají riziková povolání, kde hrozí poškození pohlavního ústrojí či trvalé znehodnocení kvality spermií,“ dodala embryoložka kliniky Jana Březinová. (ber)

Komentáře

kde tu spermobanku najdu v Prostějově v Nemocnici ??? sprosím napis te mi na email jerglik2@seznam.cz děkuji ;)

 

Poslat nový komentář