Prostějovští tenisté na OH: Berdychovo londýnské prokletí pokračuje, Kvitová s problémy dál

Prostějovští tenisté na OH: Berdychovo londýnské prokletí pokračuje, Kvitová s problémy dál
Tomáš Berdych se s olympijským turnajem loučil hned po prvním kole. (Fotka: guardian.co.uk)

První den XXX. letních olympijských her v Londýně zasáhly do bojů i dvě naděje prostějovského, a zároveň českého tenisového výběru. Tomáše Berdycha na wimbledonské trávě vyzval pětasedmdesátý hráč světa, Belgičan Steven Darcis. Přestože byl český tenista v zápase jasným favoritem, špatná bilance z posledních představení v britském hlavním městě i strašák prohry z challengeru zpřed dvou let v Prostějově varovaly před podceněním.

A obavy se potvrzovaly od prvních míčů zápasu. Berdych se trápil a nedokázal najít recept na Belgičanovy bekhendové čopy. Darcis naopak sehrál možná svůj životní zápas. První set rozhodl za stavu 4:4, kdy sebral Berdychovi podání a první dějství dotáhl do vítězného konce v poměru 6:4. Druhá sada sice zastihla Berdycha v lepší pohodě, poté, co nedokázal využít brejk na 3:1, však převzal iniciativu opět Belgičan a vypracoval si náskok 5:2. Poté sice Berdych snížil na 5:4, měl dokonce další brejk, ten však Darcis odvrátil a dovedl i druhý set, a tedy i celý zápas, do vítězného konce.

"Na to, co jsem letos předváděl na trávě, musím hodně rychle zapomenout a už se k tomu v myšlenkách nikdy nevracet. Letos byla má hra na trávě absolutně nepovedená," uvedl Berdych bezprostředně po zápase pro idnes.cz.

Kvitová postoupila po dvou hodinách

Hodně trápení zažila při svém vstupu do turnaje další hráčka prostějovského tenisového klubu, světová šestka Petra Kvitová. Proti Ukrajince Bondarenkové potřebovala tři sety a bez jedné minuty dvě hodiny, aby se probojovala do druhého kola. Úvod prvního setu jako obvykle české hráčce nevyšel a prohrávala v něm už 1:4, nakonec jej však otočila a vyhrála 6:4.

Podobný průběh měl i druhý set, kdy Kvitová prohrávala 2:4, otočila na 5:4, rozhodující míče druhé sady ale uhrála Bondarenková, a získala jí v poměru 7:5. Třetí set však patřil opět Kvitové a i když při stavu 5:2 znovu nevyužila první nabízenou možnost na ukončení zápasu, nakonec udolala svoji soupeřku v poměru 6:4. "I takový zápas má svoji cenu. Když to nejde, tak se to vybojuje. A důležité míče jsem vyhrála,“ řekla po zápase Kvitová, kterou ve druhém kole olympijského turnaje čeká Číňanka Pcheng Šuaj.

(red)

Poslat nový komentář