Tenisté Prostějova zdárně nakročili k obhajobě extraligového titulu

Tenisté Prostějova zdárně nakročili k obhajobě extraligového titulu
ilustrační foto
Další fotky: 
Lucie Šafářová
Jan Hájek
Lukáš Dlouhý
Andreas Seppi
Ivan Dodig
Ivan Dodig
Martin Kližan

Tenisté TK Agrofert Prostějov vstoupili do finálové fáze tenisové extraligy na jedničku. Po zhruba pěti hodinách stihli proti Spartě Praha získat potřebných pět bodů, a zajistili si tak ideální výchozí pozici pro postup do celkového finále.

První své zápasy rozehráli krátce po desáté hodině na kurtu č. 1 Florian Mayer z Německa (28. v pořadí ATP) za domácí TK Agrofert a Marek Michalička v barvách Sparty, který je ve světovém žebříčku klasifikován až na 329. místě. Přesto to byl právě pětadvacetiletý pražský tenista, který zápas zvládl lépe a po výsledcích dvakrát 6:4 získal první bod pro Spartu. Na protějším kurtu bojovala o první bod pro Prostějov 17. hráčka žebříčku Lucie Šafářová, jíž se postavila až 375. hráčka světa, teprve dvaadvacetiletá Kateřina Vaňková. Rozdíl ve hře obou hráček byl patrný parkticky po celý zápas a s výjimkou začátků obou sad hrdinka nedávného finále Fed Cupu nedala své soupeřce šanci a za necelou hodinu vyhrála 6:3, 6:2.

Další dva zápasy obstaraly na centrkurtu Polka Agnieszka Radwanska (4.) v dresu Agrofertu a osmadvacátá hráčka světa Klára Zakopalová v barvách Sparty, na druhém hřišti se střetli na domácí straně Jan Hájek (106.) proti deblovému specialistovi Lukáši Dlouhému (1568., 90. ve čtyřhře). První duel přinesl podle očekávání nejdramatičtější bitvu, ve které měla zpočátku navrch Zakopalová, která dokázala Polce prolomit v prvním setu servis a získat jej v poměru 6:4. Radwaňské se však podobný kousek povedl ve druhém setu, proto musel o vítězi zápasu poprvé rozhodnout až třetí set. Ten zvládla lépe domácí hráčka, když jej vyhrála 6:2 a ve skoro dvě hodiny trvající bitvě ukořistila pro Prostějov druhý bod. Ještě předtím se však o další úspěch domácího celku postaral Jan Hájek na druhém kurtu proti Lukáši Dlouhému, přesto však pro něj zápas nebyl lehkou záležitostí. Na úvod zápasu si oba hráči vzájemně vzali podání, za stavu 3:2 se to podruhé podařilo pouze Hájkovi, jeho soupeř naproti tomu o hru později nedokázal využít ani dva brejkboly na srovnání stavu. Hájek sedmou hru první sady otočil ve svůj prospěch a následně i potřetí sebral Dlouhému podání, čímž získal první set v poměru 6:2. Podobnou šanci na zvrat v utkání měl sparťanský tenista ve druhém setu za stavu 1:1, kdy promarnil dokonce tři brejkboly. Krátce poté navíc ztratil za stavu 3:2 svoje podání, Hájek brejk potvrdil a zápas zakončil při podání soupeře. Zápas za 52 minut vyhrál dvakrát 6:2.

Třetí sadu zápasů přinesly zahraniční souboje Itala v prostějovských barvách Andrease Seppiho (23.) proti Chorvatovi Ivanu Dodigovi (72.) ze Sparty, a Němce Philippa Kohlschreibera (20.) v dresu Agrofertu proti Slovákovi Martinu Kližanovi (30.) z pražského celku. První zápas se dlouho vyvíjel ve prospěch hůře postaveného hráče, který hrál agresivněji a po zásluze vyhrál první set 6:3. Na začátku druhé sady se však Dodig zranil a za stavu 1:0 pro soupeře musel zápas pro zranění skrečovat.  Za stavu 4:1 na zápasy tak na hlavním dvorci bojoval Philipp Kohlschreiber o rozhodující pátý bod pro Prostějov. V německo-slovenském duelu se hrál vyrovnaný tenis jen v počátku obou sad. V té první prolomil Kohlschreiber svému soupeři podání za stavu 2:2, a následně čtyřmi vyhranými hrami v řadě dotáhl set do vítězného konce, ve druhém povolil svému soupeři jen o jednu hru navíc a od stavu 3:3 ho nepustil především díky skvělým returnům vůbec k ničemu. Zápas vyhrál 2:0 na sety a Prostějovu tak zajistil rozdílový pátý bod. Následné čtyřhry se tak již nemusely hrát. Další zápas sehraje prostějovský celek v úterý od 10 hodin proti vítězi semifinálové skupiny v Milovicích, mužstvu LASVITU.

TK Agrofert Prostějov – TK Sparta Praha 5:1Mayer – Michalička 4:6, 4:6Šafářová – Vaňková 6:3, 6:2Hájek – Dlouhý 6:2, 6:2Radwanska – Zakopalová 4:6, 6:3, 6:2Seppi – Dodig 3:6, 1:0 skreč DodigKohlschreiber – Kližan 6:2, 6:3

Poslat nový komentář