Mladí gymnasté za sebou mají docela úspěšnou sezonu

Mladí gymnasté za sebou mají docela úspěšnou sezonu
ilustrační foto
Další fotky: 
Mladí gymnasté za sebou mají docela úspěšnou sezonu
Mladí gymnasté za sebou mají docela úspěšnou sezonu

 

I když jde o sport, který se nehřeje na výsluní mediálního zájmu, v Prostějově má dlouholetou tradici.

 

„V oddíle máme máme přes 200 dětí, z toho jen třicet z nich jsou opravdoví závodníci. Ostatní členové oddílu se zabývají kondiční gymnastikou a nebo jsou členy různých gymnastických přípravek s rozdělením podle věku. Tyto děti chodí do tělocvičny především proto, aby se naučily základní pohybové dovednosti, které jim povětšinou chybí. Dnešní děti už neskáčou přes potok a nelezou po stromech. Většinou sedí doma u počítače či u televize. A možná i právě proto je jejich rodiče přihlašují do oddílu gymnastiky, kde děcka získají základní pohybové dovednosti. Ty pak mohou využít v dalších sportovních odvětvích, ale i v běžném životě. Nezabijí se například, když zakopnou o patník,“ přiblížil prostějovskou gymnastiku její trenér Miloslav Musil.

Podle jeho slov pro naučení základních dovedností, jako je třeba normální „kotrmelec“ neboli kotoul, stačí, aby děti navštěvovaly tělocvičnu 2x týdně na zhruba 1,5 hodiny. Ovšem mimo jiné zde také posilují a provádí různá kompenzační cvičení. Kromě toho, což je neméně důležité, děti získávají návyky pro organizované sportovní aktivity.

Miloslav Musil má dlouholeté zkušenosti s mladými gymnastickými nadějemi. „Chce-li být gymnasta opravdu dobrý a prosazovat se na domácích, popřípadě zahraničních soutěžích, musí absolvovat základní gymnastickou průpravu. Ta začíná někdy zhruba kolem 5 až 6 let a trvá zhruba tři až čtyři roky. Potom je dítě, pokud je šikovné, zařazeno do závodního družstva, a zde teprve začíná opravdová gymnastická řehole – tedy 5x týdně 3 - 4 hodinový trénink. Součástí výkonnostní gymnastiky je i baletní průprava, celá řada kompenzačních cvičení a povinná rehabilitace. Gymnastika je sport, který občas bolí. Těžkých zranění se v tomto sportu mnoho nevyskytuje, ale ta drobná jsou naopak docela častá. Samozřejmě je naší snahou i drobná zranění minimalizovat a účinně jim předcházet důslednou metodickou prací. Zároveň máme v tělocvičně bezpečnostní molitanovou jámu a plno molitanových doskočišť. Snažíme se, aby děti skákaly výhradně do měkkého a šetřily svůj pohybový aparát,“ přiblížil Miloslav Musil práci v gymnastickém oddílu s tím, že gymnastika je sice o talentu, ale především, jako klaždý sport, o práci a dřině. Výhodou je solidní tréninkové zázemí v našem městě, za což zaslouží dík nejen město, ale i vedení ZŠ Melantrichova. Limitujícím faktorem podle Miloslava Musila je ale sociální zázemí, rodina, rodiče a jejich spolupráce s trenéry. „Gymnastika je sport časově náročný a tréningy často zasahují do běžného programu rodiny,“ říká trenér.

Prostějov se v současné době může pochlubit sedmi účastníky v reprezentačním výběru České republiky. Od nejmladší Dominiky Ponížilové, přes Magdalénu Holcovou, Markétu Vidmuchovou, Markétu Vyhlídalovou, Evu Mičkovou až po nejstarší Veroniku Pluskalovou. Mužskou kategorii pak zastupuje Daniel Ponížil. Na jarní Mistrovství Evropy 2014 má Prostějov tři adepty – v juniorech by měl startovat Daniel Ponížil, v juniorkách Eva Mičková a v ženách Veronika Pluskalová.

„Jejich start je závislý od nominačních závodů, které proběhnou na jaře 2014. Na Mistrovství Evropy pojedou tři nejlepší z České republiky. Osobně věřím, že si někdo z našich gymnastů start vybojuje a tajně doufám, že budou alespoň dva. To vše ale záleží na jejich píli a také na štěstí. (red)

Poslat nový komentář