Vzpěrači z Hané mají první mistry

Vzpěrači z Hané mají první mistry
ilustrační foto
Další fotky: 
Vzpěrači z Hané mají první mistry
Vzpěrači z Hané mají první mistry
Vzpěrači z Hané mají první mistry

Tuto sobotu a neděli se konalo MČR masters v Holešově. Bylo to první letošní mistrovství jednotlivců. Z Hané závodilo všech pět veteránů, které máme. Tři měli štěstí na zlatou medaili. Ti s vyšší konkurencí v kategorii si odvezli stříbro a bronz. První den závodily ženy a starší veterání. V neděli pak ti mladší, ve věku 35-45 let.

V ženách si svoji závodní premiéru vyzkoušela Veronika. Přes nervozitu zvládla v trhu druhým pokusem vyrovnat svůj osobák 45 kg, a třetím pokusem zabojovala s 47 kg, které jí bohužel pro velké dotlačení loktů nemohli uznat. Přesto tento pokus byl cenný, a ukázal, že Veronika bude dobrou závodnicí, schopnou zabojovat a na soutěži ze sebe dát vše. V nadhozu šla základ na jistotu, druhým pokusem šla 60 kg, kde ale nestihla lokty propnout včas. Na třetí pokus se vyhecovala a 60 vystřelila krásně do propnutých loktů. Výsledkem je zlatá medaile.„Já jsem šla základy na jistotu. V trhu potěšily tři platné pokusy, posledním 80 kg. Nadhoz se tolik nepovedl. Druhým pokusem šlo 92 kg, se třetím na 96 jsem se nepostavila. Odvážela jsem stříbrnou medaili," říká závodnice a trenérka Julie Švecová.

Ve starších mužích měl oddíl ještě Radka. Ten měl šťastný den, a dal si pět osobáků, kterými si i odškrtal své vysněné cíle - povedlo se mu trhnout 90 a nadhodit 120 kg. Všechny pokusy měl platné, a na krku mu končila zlatá medaile.

V neděli závodili Petr H. a Petr S., oba značně nervózní.Petr S. si udělal radost trhem 70 kg a třemi platnými pokusy. Měl by i na víc, ale často mu na závodech trhy padaly i s lehčí vahou. Teď prokletí konečně porazil. V nadhozu mu nevyšel jen poslední pokus. I on získal zlatou medaili.Petr H. měl nejnabitější kategorii, a s výkony 75 + 90 kg obsadil třetí místo. Tomu se nevyplatila jeho strategie skoku o 10 kg, kdy po základu dvakrát nedal 100 kg. Přesto byl spokojený, že se mu tuto váhu dvakrát povedlo dostat nad hlavu, i když s pokrčením loktů, tedy neplatně. I kdyby nadhodil nižší váhu, umístění by se neměnilo. Mezi závodníky před ním, i po něm, byl rozdíl v desítkách kg.

„MČR veteránů je soutěž, kde téměř každý končí s medailí. Věkových kategorií je tolik, že není dostatečná konkurence. Snad za dalších deset let, pokud poroste zájem o vzpírání tak, jako v posledních letech, a bude dál přibývat aktivních vzpěračů, se bude zvyšovat i konkurence v této soutěži.

Letos se měnily váhové kategorie ve vzpírání, proto většina výkonů z MČR byla zároveň novými rekordy," doplnila Julie Švecová.

(Zdroj a foto: JŠ)

 

Poslat nový komentář