Devatenáctiletý letecký akrobat si připsal další úspěch

Devatenáctiletý letecký akrobat si připsal další úspěch
ilustrační foto
Další fotky: 
Devatenáctiletý letecký akrobat si připsal další úspěch

Člen prostějovského Aeroklubu Josefa Františka Tomáš Michálek si připsal další úspěch. Teprve devatenáctiletý mladík, který se věnuje akrobacii bezmotorových kluzáků, se na srpnovém Mistrovství ČR ve Vrchlabí stal vicemistrem v kategorii Intermediate.

„Létání se věnuji již od malička, kdy jsem trávil téměř každou sobotu na letišti. Létat výcvik na kluzácích jsem však začal až v roce 2014. Od té doby jsem dodnes nalétal něco kolem 140ti hodin. To, že bych mohl vyzkoušet bezmotorovou akrobacii, mě napadlo v květnu 2017, kdy jsem si poprvé vyzkoušel zaletět akrobatickou sestavu s instruktorem. Po výcviku jsem absolvoval svůj první závod v Mladé Boleslavi, odkud jsem si odvezl bronz za třetí místo v kategorii Sportsman. Druhý závod, Pohár Moravy v květnu 2018, se mi již podařilo vyhrát," říká k začátkům své akrobatické kariéry.

Od té doby se Tomášovi podařilo mimo jiné letos zvítězit v kategorii Sportsman ve Velikonočním poháru v letecké akrobacii větroňů v Benešově.

Úspěchy mladého plachtaře jsou o to cennější, že nemá takovou možnost přípravy jako členové jiných klubů. Aeroklub Josefa Františka totiž nevlastní žádný akrobatický větroň. Trénovat tak musí jinde, nejčastěji v Aeroklubu Kyjov, kde absolvuje o prázdninách čtrnáctidenní akrobatické soustředění. Letecká akrobacie je velmi drahý sport. Pronájem větroně a jeho vytažení do výšky 1 200 m nad zemí, v níž se zahajuje vlastní akrobatický let skládající se z devíti figur, stojí zhruba dvě tisícovky. Letos poprvé získal Tomáš Michálek dotaci od svého rodného města Prostějova ve výši 10 000 korun. „Chtěl bych za ni městu velmi poděkovat,“ vzkázal.

Gratulujeme a přejeme dobrý vítr v dalších závodech. (ber)

Ilustrační foto: http://www.czechsportguru.cz

Poslat nový komentář