Spolupráce s finskou školou bude pokračovat

Spolupráce s finskou školou bude pokračovat
ilustrační foto SŠDAM

Jak PvNovinky informovaly, v neděli 6. listopadu byl zahájen mezinárodní projekt mobility studentů a pedagogů Erasmus+, který připravila Střední škola designu a módy ve spolupráci s finským partnerem, školou Omnia ve městě Espoo. Podrobnou zprávu o první fázi návštěvy podaly pedagožky, které ve Finsku strávily týden.

Do Helsinek a odtud do nedalekého Espoo se v rámci projektu vydaly dvě pedagožky a čtyři studentky prostějovské školy. Projekt pro učitelky byl zaměřen na poznání systému finského školství, návštěvu výuky odborných předmětů, sledování postupů a metod výuky a na diskuzi s finskými kolegy.

Škola Omnia je velkou institucí, která poskytuje vzdělání příbuzné našemu střednímu a učňovskému školství. Sdružuje velké množství oborů – některé jsou čistě řemeslného zaměření jako zpracování dřeva, stavitelství, zahradní architektura, dále také kadeřnictví a kosmetika. Jsou zde také obory cestovního ruchu, studium jazyků a v neposlední řadě obory zaměřené na IT. Cílem návštěvy však bylo sledování dvou oborů, které jsou i na Střední škole designu a módy, a to Design oděvu a Multimediální tvorba. Finská škola má řadu budov a poskytuje vzdělání i dospělým, prostřednictvím večerních kurzů. Celá výuka je zaměřena silně prakticky, obecné a teoretické předměty jsou hodně potlačeny a již od druhého ročníku probíhá velká část výuky žáků v praxi – firmách, obchodech a výrobních podnicích. Součástí školy je jednak obchod s pracemi žáků a škola rovněž poskytuje své služby širokému okruhu zákazníků. Například studenti školy rovněž pod vedením pedagogů staví několik domů, jež kompletně vybaví.

Kromě odborných aktivit spojených s výukou byl českou návštěvu připraven bohatý kulturní program. Druhý den navštívila skupina studentů a učitelů tradiční čokoládovnu Karl Fazer, založenou v 19. století. Vyučující oděvu připravila pro stážisty odbornou exkurzi do textilní firmy Marimekko, proslulé svými originálními kolekcemi oděvů, bytového textilu a vybavení. Veškeré dezény jsou originální a prováděny poměrně náročnou technikou sítotisku, které však umožňuje velkou pestrost vzorů. Jedná se o jedinou dílnu firmy, kde se dezény tisknou, šití již probíhá na více místech. Součástí komplexu byla i velmi stylová restaurace, kde bylo použito kuchyňské nádobí z dílen Marimekko. Další zajímavou exkurzí byla návštěva textilních dílen, připravujících kostýmy pro finskou Národní operu a divadlo. Průvodkyně velice poutavě popsala veškerá úskalí, která tvorba kostýmů skýtá a součástí exkurze byla i návštěva depozitáře, šaten a dílen výrobny kulis a dalších rekvizit.

Finští pedagogové také stážisty provedli historickým centrem Helsinek. Učitelky spolu se studentkami navštívily řadu muzeí – Finské národní muzeum s ukázkami tradičních krojů, způsobu života a starého umění, Muzeum současného umění Kiasma, Muzeum designu s pracemi od závěru 19. století do současnosti a Národní galerii Ateneum se sbírkami umění 19. století, moderního umění a krátkodobou výstavou Amedea Modiglianiho.

Cílem stáže porovnání metod výuky, získání inspirace pro nové postupy při výuce odborných předmětů, získání povědomý o technických novinkách, seznámení se s jiným systémem školství, ale také poznání odlišné kultury, tradic a to nejen v oblasti vzdělávání.

Své kontakty mohou účastníci projektu dále využít, jelikož v příštím roce navštíví Střední školu designu a módy učitelé a žáci finské školy. (Zdroj SŠDaM)

 

Poslat nový komentář