Rekonstrukce šaten spadla do klína Stavbám Krejčí. Zastupitelé mluvili o nekalostech

Rekonstrukce šaten spadla do klína Stavbám Krejčí. Zastupitelé mluvili o nekalostech
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

 

Do pondělního jednání Zastupitelstva města Prostějova vznesla pořádný rozruch v první chvíli nevinná položka 190 tisíc korun. Je určena k dokončení rekonstrukce šaten a sociálního zázemí zimního stadionu. Zastupitele zajímalo, proč firma Stavby Krejčí částku požaduje a také jak k zakázce přišla. Opoziční zastupitelé se netajili podezřením, že by mohlo jít o nekalou soutěž.

Zdůvodnění navýšení

„V rozpočtu města na rok 2015 byla schválena akce „Rekonstrukce šaten a sociálního zázemí – Zimní stadion Prostějov“ ve finanční výši dvou milionů korun a následně byla rozpočtovým navýšením zvýšena na 3 500 000,-- Kč. Nejvýhodnější nabídku předložila v elektronické dražbě firma „ROOS Kroměříž s. r. o., -  3 424 300 korun včetně DPH. V průběhu jednání o podpisu smlouvy společnost odstoupila z kapacitních důvodů. Následovalo jednání se společností  RaG Zesta, Prostějov, která také odmítla podepsat smlouvu o dílo z kapacitních důvodů. Třetí nabídku v pořadí předložila společnost „Stavby Krejčí s.r.o., se sídlem Plumlovská 29a, 79601 Prostějov v celkové výši 3.587.650,-- korun včetně DPH.   

Opozici se výběr nelíbí

Opoziční zastupitelé se na radní obrátili hned s několika dotazy týkající se výběrového řízení. Firma Stavby Krejčí je podle nich městským koněm, kterému se zakázky šijí na míru. Původní zadání zakázky totiž bylo tak specifické, že se do něj přihlásila pouze firma Stavby Krejčí. Jeden ze zastupitelů to komentoval tím, že mu dva místní podnikatelé ve stavebnictví sdělili, že se o zakázku ucházet nebudou právě z důvodu, že vítěz je jistý. „Tak to skutečně dopadlo,“ dodal zastupitel. Náměstek Zdeněk Fišer oponoval, že s odstoupením dvou prvních firem nemohl nikdo počítat. 

Protože rekonstrukce je skoro dokončena, zastupitelé rozpočtové opatření schválili.

Kdo je Petr Krejčí  

V září loňského roku byla u Okresního soudu v Prostějově projednávána kauza pokusu krácení daně. Podnikatel Petr Krejčí, spolumajitel majitel firmy Stavby Krejčí s.r.o byl obviněn, že se pokusil stát „obrat“ o 290 tisíc korun. Místo vězení ale Krejčí, který stále podniká a pracuje i pro město Prostějov, dostal podmínku.  

"V té době jsem podnikal jako OSVČ, zaměstnával jsem šest lidí. Tímto činem jsem v té době chtěl pomoci firemní kase. Lituji toho, víc k tomu nemám co dodat,“ sdělil Krejčí senátu.

Za tento zločin hrozí podle trestního zákoníku trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Krejčí se ale pobytu za mřížemi vyhne. Se státním zastupitelstvím totiž sepsal dohodu o vině a trestu, se kterým nakonec souhlasil i soud. Byl odsouzel k odnětí svobody na 24 měsíců s podmíněným odkladem na 16 měsíců.

Petr Krejčí následně vyměnil místo jednatele firmy, které podle zákona o živnostenském podnikání může vykonávat jen osoba, která je bezúhonná, vyměnil za pozici ředitele výroby ve stejné firmě. Za bezúhonného se totiž nepovažuje ten, kdo byl nepodmíněně odsouzen pro trestný čin spáchaný úmyslně k odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku, nebo pro trestný čin spáchaný úmyslně v souvislosti s podnikáním, pokud se na něho nehledí, jako by nebyl odsouzen.

Stavby Krejčí s.r.o to mají u města dobré

Firmě se podařilo od města Prostějova získat řadu lukrativních zakázek. Mimo jiné je to oprava mlýnského náhonu, revitalizace botanické zahrady, cyklostezka Dolní – Kralická, rekonstrukce chodníků východní strany ulice Kostelecká Prostějov, cyklistická stezka - Šmeralova, Anenská, Most přes mlýnský náhon v KM 0,690 v Prostějově, realizace dětských hřišť při mateřských školách v Prostějově. V neposlední řadě Stavby Krejčí realizovaly i veřejné  toalety ve Smetanových sadech. Za ty inkasovaly bezmála 3 miliony korun. (ber)

 

Poslat nový komentář