Pozor na střelce, toulajíí se v polích!

Pozor na střelce, toulajíí se v polích!
ilustrační foto PČR

 

Ještě před pár lety patřil k oblíbeným zbraním kluků prak či takzvaný "skobičák". S pokračující dobou už mládenci snad ani nevědí, že něco takového lze vlastnoručně vyrobit. Také proč, když jsou volně k sehnání úplně jiné "hračky". Třeba taková vzduchovka, s tou jdou dělat věci. Málokdo si ale uvědomí, že ani střelba ze zdánlivě neškodné zbraně neškodná není. A může přijít draho.

"Jezdím se psem do Háje v Držovicích, chodíme takové kolečko. Onehdy jsme šli k vrcholu kopce starým sadem, když jsem slyšela zvláštní zabzučení.Pak druhé, třetí...A pak hlasy Bacha, někdo tam je. To už jsem psa držela na vodítku u nohy a koukám, auto s otevřeným kufrem a u něj tři kluci tak ve věku od 14 do 19 let. Dva z nich měli v rukou vzduchovky a kousek dál, ve směru, odkud jsem přicházela, byl postavený papírový terč," popsala nedávný zážitek Jana Musilová. Mládenci podle jejích slov nepromluvili, slyšet se ale nechala ona. "Sdělila jsem jim, že kdyby mě nebo psa trefila jediná diabolka, ty flinty jim vlastnoručně omotám kolem krku! V té chvíli mi totiž došlo, že mě klidně mohli trefit třeba do oka," kroutila hlavou Jana. Doteď lituje, že u sebe neměla mobilní telefon. "Bývala bych zavolala policajty, když nic jiného, ať je vystraší," dodala.

O tom, že i za takovou zdánlivou klukovinu může přijít nemalý trest, svědčí i nedávný případ z Vyškovska. "Osmnáctiletého mládence, který pálil do dopravních značek ze vzduchovky, jsme obvinili z výtržnictví. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky," potvrdila PvNovinkám policejní mluvčí Alice Musilová.

Zdá se, že výměna palné zbraně za prak bude na místě. Za jeho použití totiž arest nehrozí. (ber)

Komentáře

Jen pro úplnost - vzduchovka není palná zbraň, ale plynová. Vlastnit jí můžete od 18-ti let a střílet můžete jen tam, kde neohrozíte majetek, zdraví či život svůj, ale hlavně ostatních. Takže skoro všude. Chce to jen trochu přemýšlení a ohleduplnosti, bo za následky nesete plnou zodpovědnost.

Poslat nový komentář