Svatomartinské víno ročníku 2016 se otevírá již dnes!

Svatomartinské víno ročníku 2016 se otevírá již dnes!
ilustrační foto

Dnes, tedy v pátek 11. 11. v 11 hodin, se poprvé otevřou lahve letošních Svatomartinských vín. Těšit se můžeme na 375 různých vín od 111 vinařů a vinařských firem. Celkem vinaři vyrobili cca 2 300 000 lahví těchto ovocitých, svěžích a příjemně pitelných vín.

Nejvíce, a to 161, bude tradičně bílých Svatomartinských vín. Odrůdy Müller Thurgau bude 98, Muškátu moravského 43 a Veltlínského červeného raného 19 a nabídku doplní i jedno cuvée.

U růžových vín a klaretů budeme letos vybírat ze 114 vín. Růžových Svatovavřineckých bude 58, Zweigeltrebe 44 a Modrého Portugalu 12 vín.

Červených Svatomartinských vín nabídnou vinaři, vinotéky, obchody a restaurace 100; Modrého Portugalu 66 a Svatovavřineckého 34 vín. 

 

Historie Svatomartinského vína

Oslavy spojené s uvedením Svatomartinského na trh nejsou žádnou novinkou posledních let. Naopak. Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II. Již tehdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad hutnými pokrmy z pečené husy a koláči. Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti.

Tak nezapomeňte, k tomuhle vínu patří i husa! (Zdroj www.wineofczechrepublic.cz)

 

Poslat nový komentář