Inspekce nařídila Aholdu stáhnout falšovaného mraženého pangase

Inspekce nařídila Aholdu stáhnout falšovaného mraženého pangase
Foto SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti AHOLD Czech Republic, a.s., aby neprodleně stáhla z tržní sítě dvě šarže hluboce zmražené potraviny Pangas dolnooký – filety bez kůže, s přidanou vodou, glazované, výrobce: ANMYFISHCO Phu Hoa, An Giang, země původu: Vietnam, šarže a doba použitelnosti (1.): VN 311 VI 311, do 09/2017 a (2.): VN 311 VI 358, do 10/2017. Dovozcem potraviny do ČR je společnost Animalco a.s., Na Krocínce 1, 160 41 Praha 6.

Výrobek má na obalu uvedeno složení: rybí maso 90%, pitná voda 10%, … , čistá hmotnost po odkapání (bez glazury) 900g. „Laboratorní analýza SZPI potvrdila v hodnocených šaržích obsah masa v množství 48,3%, resp. 48,7%, tj. skutečný obsah masa ve výrobku byl téměř o polovinu nižší, než by odpovídalo údaji uvedenému na obalu,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Vzhledem ke skutečnosti, že potravina byla falšována přídavkem vody, inspekce nařídila prodejci, aby neprodleně stáhnul závadné šarže z tržní sítě. SZPI zároveň s prodejcem zahájí správní řízení o uložení pokuty.

„Falšování mražených rybích výrobků vodou v řádu desítek procent považuje SZPI za mimořádně bezohlednou a zcela nepřijatelnou praktiku vůči spotřebiteli a v důsledných kontrolách tohoto sortimentu bude pokračovat. Další záchyty falšovaných mražených rybích výrobků SZPI průběžně zveřejňuje na webu Potraviny na pranýři,“ dodal Kopřiva. (red)

Komentáře

SZPI by také měla navštívit vyhlášené vyhlášené Pivovary u krále Ječmínka a Kolibu, kde porce kuřecích křídel deklarovaná jako 750 g váží sotva 500 g....

Poslat nový komentář