Je maso správně chlazené? Nápojů dostatečné množství? Zkontroluje inspekce

Je maso správně chlazené? Nápojů dostatečné množství? Zkontroluje inspekce
ilustrační foto ber

Potravinářská inspekce se v létě více zaměří na hygienu a bezpečnost chlazených a mražených potravin. Zkontrolují, jestli prodejci dodržují takzvaný chladový řetězec, zda jsou potraviny skladované při správné teplotě až do chvíle prodeje.

„Je potřeba zdůraznit, že chladový řetězec nesmí být přerušený. Tím, že je nějaká potravina vystavena vyšším teplotám a pak opět zmrazena, tak už není vhodná ke spotřebě, protože mohlo dojít k rozvoji bakteriální kontaminace a ta se opětovným zmrazením neodstraní,“ potvrdil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. 

Při kontrolách se inspektoři zaměří i na restaurace a rychlá občerstvení. „Kontrolujeme například i dodržování deklarovaného objemu pro čepované nápoje. Jedná se o typické pochybení, související s letním provozem. Dále je to dodržování hygieny při přípravě masných výrobků,“ dodal Kopřiva. 

V kamenných prodejnách inspektoři zkontrolují, jestli je v chladicím zařízení správná teplota pro skladování daných potravin. Inspekce doporučuje lidem, aby si to v obchodech ověřovali i sami. V každé lednici nebo mrazáku totiž musí být umístěný teploměr. 

Když je tam teplota příliš vysoká nebo zboží vypadá, že už bylo rozmrazené, inspekce zákazníkům radí, aby takové potraviny raději nekupovali. (Zdroj SZPI)

Poslat nový komentář