Garden Food Festival

Garden Food Festival přiveze do Olomouce finalisty MasterChefa Česko i sushi mistra

Foto FB Lukáš Neckář

Pět dní budou ochutnávat skvělá jídla a pití návštěvníci Garden Food Festivalu (GFF) v Olomouci. Gastronomický svátek se uskuteční od středy 5. do neděle 9. srpna na několika místech ve městě. Místo vstupného si lidé koupí čip, který si nabijí na libovolnou částku. V programu se objeví finalisté televizní soutěže MasterChef Česko Roman Staša a Pavlína Lubojatzky i sushi mistr Lukáš Neckář.

Garden Food Festival přinese nejen klasický street food od vystavovatelů z celé republiky, ale představí také regionální restaurace a výrobce. Milovníci dobrého jídla se mohou těšit na degustační menu, kuchařské a barmanské show, ochutnávky vína i piva, workshopy s kuchaři, hudební představení i program pro děti, které jistě potěší chemická show Pevnosti poznání Univerzity Palackého.

Na olomouckém Garden Food Festivalu se bude grilovat celý býk!

ilustrační foto ber

V dnech 2. a 3. června si v Olomouci přijdou na své milovníci delikátního hovězího. Jedním z taháků víkendového programu Garden Food Festivalu bude grilovaný býk. Koho neosloví červené maso, může si dát kus pštrosa. I ti se budou rožnit vcelku!

K tomu, aby si příznivci dobrého jídla pochutnali na grilovaném býkovi, vede poměrně dlouhá cesta. Deset dnů předem se mladý kus naloží do speciálního láku. Během grilování se pak maso musí průběžně potírat marinádou ze sádla a oleje. A trvá sedm hodin od začátku grilování, než se můžou začít okrajovat první kousky upečeného masa. „Abychom mohli návštěvníkům festivalu nabízet hotové maso už během dopoledne, vstává obsluha okolo druhé ráno.

Garden Food Festival Olomouc navštívilo na dvanáct tisíc lidí

Foto Garden Food Festival

Výrazný charitativní rozměr měl třetí ročník festivalu Garden Food Festival v Olomouci. Pořadatelé přehlídky dobrého jídla a pití nejen poskytli prostor k prezentaci dobročinným organizacím, ale vůbec poprvé díky spolupráci s vystavujícími darovali Charitě Olomouc přebytečné potraviny. Do Smetanových sadů podle předběžných odhadů zavítalo stejně jako v loňském roce zhruba dvanáct tisíc lidí. Během uplynulého víkendu mohli ochutnávat z nabídky zhruba stovky vystavovatelů. 

„Návštěvnost byla podle prvního odhadu zhruba stejná jako v loňském roce, ale jsme s ní velmi spokojení. V sobotu totiž areál postihla bouřka a přeháňky, což se samozřejmě na počtu příchozích odrazilo. Zato neděle byla z hlediska počasí a taky zájmu podle našich očekávání,“ zhodnotil za pořadatele Pavel Vysloužil.

Garden Food Festival Olomouc již tento víkend!

ilustrační foto Garden Food Festival

Už potřetí budou Smetanovy sady v Olomouci hostit Garden Food Festival - přehlídku dobrého jídla a pití pod širým nebem. O víkendu 13. a 14. května se romantický park zaplní stany a stánky nejlepších lokálních restaurací a výrobců regionálních specialit. Na pódiu předvedou své kulinářské umění špičkoví šéfkuchaři.

Hlavní hvězdou festivalu bude opět Zdeněk Pohlreich. Kromě něj je možné vidět v kuchařské akci herečku Markétu Hrubešovou, michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka, specialistku na asijskou kuchyni Kamilu „Kamu“ Rundusovovou, respektovanou cukrářku Ivetu Fabešovovou i místní renomované šéfkuchaře Jaroslava Klára nebo Přemka Forejta. Na pódiu se bude odehrávat také porcování obřích ryb, papričkové ohnivé show a další kulinární prezentace.

Víkendový Garden Food Festival nabídne i brouky!

Foto broucinataliri.cz

Toužíte po neotřelé kuchyni, nebo si myslíte, že by stačilo jen ochutnat? A co takhle brouci? Podle Jana Škraňky (nejen), jsou potravou budoucnosti. Třeba pečený šváb jednou může nahradit třeba naše národní jídlo, vepřo knedlo zelo. O víkendu je můžete ochutnat v kulinářské show Jana Škraňky z Čeladné na olomouckém Garden Food Festivalu. 

Broučí speciality musíte umět připravit. A taky mít dobré suroviny v podobě hmyzu z regulérního čistého chovu, ne ze zverimexu. V České republice a Rakousku existují čtyři farmy, které tato kritéria splňují. Nabídka Jana Škraňky je různorodá. „Máme potemníka moučného, brazilského, cvrčka, saranče, po němž je zejména v Rakousku strašná poptávka. Také velké druhy švábů, když se nám povede sehnat, i bource morušového, jelikož je to jediný hmyz, který jde k nám přímo z Asie. No a k exotice patří štír," říká.

Garden Food Festival Olomouc opět láká do parku na dobré jídlo a pití!

ilustrační foto Garden Food Festival

Už potřetí budou Smetanovy sady v Olomouci hostit Garden Food Festival - přehlídku dobrého jídla a pití pod širým nebem. O víkendu 13. a 14. května se romantický park zaplní stany a stánky nejlepších lokálních restaurací a výrobců regionálních specialit. Na pódiu předvedou své kulinářské umění špičkoví šéfkuchaři.

Hlavní hvězdou festivalu bude opět Zdeněk Pohlreich. Kromě něj je možné vidět v kuchařské akci herečku Markétu Hrubešovou, michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka, specialistku na asijskou kuchyni Kamilu „Kamu“ Rundusovovou, respektovanou cukrářku Ivetu Fabešovovou i místní renomované šéfkuchaře Jaroslava Klára nebo Přemka Forejta. Na pódiu se bude odehrávat také porcování obřích ryb, papričkové ohnivé show a další kulinární prezentace.

Garden Food Festival Olomouc již v květnu! Opět s Pohlreichem!

ilustrační foto plakát

Garden Food Festival Olomouc se letos uskuteční 13. a 14. května ve Smetanových sadech. Hlavní hvězdou už třetího ročníku bude opět Zdeněk Pohlreich. 

Můžete potkat také herečku a spisovatelku Markétu Hrubešovou, michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka, špičkového olomouckého šéfkuchaře Jaroslava Klára, hrdiny kuchařských show TV Stream Romana Mrázika (Vaříme s Mírou) a Roberta Mikluše (Luxus na talíři) nebo řadu kuchařů, kteří vám připravují jídlo ve vašich oblíbených restauracích.

Garden Food Festival se letos rozšíří do dalšího města!

ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

Přehlídka dobrého jídla a pití pod širým nebem se po dvou úspěšných ročnících v Olomouci a loňské premiéře ve Zlíně chystá letos ovládnout také Ostravu. Garden Food Festival přinese do všech třech moravských měst vybrané lahůdky od nejlepších lokálních restaurací, pokrmy špičkových tuzemských šéfkuchařů i netradiční delikatesy a regionální i zahraniční speciality. Hlavní hvězdou festivalu bude opět známý televizní šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Kromě Zdeňka Pohlreicha, který své umění představí živě na pódiu v Olomouci, Ostravě i ve Zlíně, mohou návštěvníci potkat na festivalech i další osobnosti české gastronomické scény. Objeví se zde například herečka a spisovatelka Markéta Hrubešová, michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, známý olomoucký kuchař Jaroslav Klár nebo specialistka na asijskou kuchyni Kamila „Kamu“ Rundusová a řada jiných kuchařů z regionálních i známých tuzemských restaurací.

Pohlreich, Pawlowská, Hejlík a mraky lidí. Olomoucký Garden Food Festival

Foto PvNovinky.cz

V termínu 14.-15. května probíhá v Olomouci Garden Food Festival. Zjednodušeně - jde o slavnosti dobrého jídla a pití, tedy kvalitní gastronomie.

Již v sobotu se návštěvníci mohli potkat s nejznámější a nejčtenější současnou českou spisovatelkou Halinou Pawlowskou či Eliškou Bučkovou, modelkou, zpěvačkou a vítězkou soutěže Česká Miss 2008.

Dnes celou akci moderoval český herec a moderátor, autor úspěšného projektu divadelních čtení LiStoVáNí Lukáš Hejlík. K zastižení byl i šéfkuchař a majitel restaurací Zdeněk Pohlreich, který se nejen s návštěvníky fotil, ale i na podiu připravoval chutný pokrm.

Národní dům - jediná prostějovská restaurace na Garden Food Festival!

Foto PvNovinky, Národní dům

Ten, kdo dnes navštívil olomoucký Garden Food Festival, zaručeně narazil též na jediného zástupce prostějovských restaurací - Národní dům. Ten při stánku Opět Wine, se kterým dlouhodobě spolupracuje, připravil zajímavé Festivalové menu.

V nabídce jste mohli narazit na empanadas, což jsou plněné kapsy, pembre či ceviche z lososa, které, jak jsme sami zjistili, bylo vynikající. Prostějovskou restauraci dirigoval nejen sám ředitel Národního domu Jan Páleník, ale též byl přítomný jeho zástupce či příjemná učnice, která v Národním domě vykonává praxi. 

Z fotografií je zřejmé, že stánek navštívil též moderátor televizních show a autor několika kuchařských knih Zdeněk Pohlreich. Zda pokrmy Národního domu vyzkoušel a zda se k nám do Prostějova na kontrolu některých restaurací chystá, se nám zjistit nepodařilo. (red)