hygiena

OBRAZEM: Zdravotníci učili správnou hygienu rukou

ilustrační foto

Jak si správně umývat ruce a při jakých příležitostech, to minulý týden vysvětlily dětem z Mateřské školky Libušinka zdravotní sestřičky dětského oddělení Nemocnice Prostějov. 

Dopomohla jim k tomu také kouzelná Kapka vody, která dětem názorně předvedla, jak je důležité nepodceňovat správné umývání rukou. O den později si správnou hygienu rukou připomněla také Nemocnice Prostějov, která se připojila ke každoroční celosvětové kampani "Mějte čisté ruce". O edukaci pro zdravotníky i návštěvníky nemocnice se tentokrát postaraly zdravotníci z oddělení centrálních operačních sálů a centrální sterilizace. Na pomoc jim přišli také studenti prostějovské Střední zdravotnické školy. "Akce se opět setkala s úspěchem.

Zmrzlinu v Kostelci zavřela hygiena!

ilustrační foto

 

Hygienici v červenci zakázali činnost šesti prodejnám zmrzliny. Důvodem bylo hrubé porušení hygienických zásad při výrobě a manipulaci s potravinami. Jedna z prodejen je v Kostelci na Hané.

Jde o stánek s točenou zmrzlinou U Pošty v Brně - Starém Lískovci, prodejnu točené zmrzliny v přívěsu ve Vranově nad Dyjí (před hrází), Asijské občerstvení na náměstí Míru a firmu P.A.M.O. Asijské pokrmy v Litvínově, prodejnu zmrzliny v přívěsu v Lichnově a stánek s prodejem točené zmrzliny v Kostelci na Hané.

Hygienici kontrolují letní tábory. Bez velkých hříchů

ilustrační foto adam.cz

 

Několik kontrol dětských táborů denně provádí v Olomouckém kraji  pracovníci hygieny. Zatím ale nenašli žádný vážný prohřešek.

Dosud provedli 32 kontrol, které dopadly dobře. „Udělili jsme jen několik blokových pokut za menší nedostatky. Organizátoři je odstranili hned po kontrolách,“ uvedla Veronika Panáčková, vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých krajské hygienické stanice Olomouc.

V regionu je celkem 96 nahlášených táborových míst a v průběhu prázdnin se zde uskuteční 150 táborů. „Kontroly ještě zintenzivníme,“ upozornila Panáčková. (ber)

Opět probíhají letní kontroly hygieniků!

ilustrační foto KHS Pardubického kraje

 

Oddělní hygieny výživy při Krajské hygienické stanici Olomouckého kraje se každoročně zaměřuje na kontroly především stánků rychlého občerstvení či občerstvení se sortimentem masných specialit.

Mimo klasickou kontrolu osobní a provozní hygieny, včetně dodržení technologie, je dozor zaměřen na odběry pokrmů. „Probíhá odběr vzorků teplých pokrmů pro stanovení obsahu polyaromatických uhlovodíků u tepelně opracovaných mas či ryb. Sledujeme kvalitu používaných olejů ve smažících zařízení za pomocí rychlotestů. Jsou realizovány odběry zmrzlin, kde se zaměřujeme především na stránku mikrobiologickou a to nejen z hlediska zdravotní závadnosti, ale i jako ukazatel provozní a osobní hygieny.

Hygienici se opět chystají na kontroly letních táborů

ilustrační foto adam.cz

 

I letos budou o prázdninách hygienici kontrolovat dětské tábory. Zaměří se hlavně na hygienické podmínky v kuchyních, sprchách a na toaletách, a jestli mají děti celodenní přístup k pitné vodě. Na dětské tábory každý rok odjíždí přes 150 tisíc dětí.

Hygienikům se letos nahlásilo více než 1500 pořadatelů, uvedl hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta: „Dostaneme se téměř na všechna místa, kde se tábory konají. Můžu říct, s ohledem na množství sankcí a zjišťovaných závad, že je tu tendence zlepšování. Svědčí o tom i množství epidemií, které se vyskytnou v průběhu letní dětské rekreace v těchto zařízeních.“ 

„Kontrolujeme zabezpečení akce pitnou vodou, hygienické zázemí, podmínky pro ubytování dětí,“ vysvětlila Hana Kabátová  z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Zdravotníci nemocnice učí správnou hygienu i v jesličkách

foto Nemocnice Prostějov

 

Zdravotníci z Nemocnice Prostějov učí správné hygieně dokonce ty nejmenší děti ve věku do tří let. Navštívili totiž jesličky na Sídlišti Svobody a zhruba dvacítce dětí hravou formou vysvětlovali, proč je hygiena důležitá, a také jak se správně provádí.

Akce byla zaměřena na hygienu rukou i nutnost omývání potravin. „Výuka probíhala hravou formou, pomocí obrázků a pohádkového vyprávění, které děti i v jejich nízkém věku dokázalo upoutat. Na závěr pak nechyběla odměna pro malé posluchače v podobě omalovánek, pexesa, ovoce i sladkostí. Podobnou akci jsme v jeslích měli poprvé a překvapilo nás, že i tak malé děti jsou k tomuto programu velmi vnímavé,“ popisuje vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Prostějov Jitka Voříšková.

Letní zmrzlinové dny

ilustrační foto

Horké letní dny, kdy se mnozí lidé chladí zmrzlinou, se mohou změnit v noční můru. Vanilková, ovocná či ořechová dobrota, pokud není správně vyrobena a skladována, může být i velkým nebezpečím. Jeho podoba má různá jména jako třeba salmonela či listérieoza.

„Jsme na začátku sezóny a odběry zmrzlin probíhají. Provozovny, kde se připravuje zmrzlina, kontrolujeme pravidelně a k dnešnímu dni závažnější nedostatky v zásadách provozní ani osobní hygieny nebyly zaznamenány,“ informovala nás vedoucí oddělení prostějovské hygieny výživy, Zuzana Bartošová. A co na nás může vůbec číhat?