kuchař Jakub

Dnes si s Kubou uvaříme vepřové v mrkvi

ilustrační foto

Dnešní recept kuchaře Jakuba se bude líbit všem, kdo mají rádi jednoduchá, rychlá a chutná jídla. Na vepřové v mrkvi budeme potřebovat:

500 gramů vepřové plece, 500 gramů mrkve, 100 gramů másla, 60 gramů mouky, sůl, pepř, muškátový květ, půl litru vývaru, 300 mililitrů mléka, 1 decilitr smetany a jeden citron.

Kuře podle Jakuba? Vynikající!

ilustrační foto

"Od dnešního dne se v naší rodině váš kuchař Jakub těší výjimečné vážnosti. Už dříve jsem zkoušela některé jeho recepty, ale kuře s tymiánem pečené na zelenině předčilo veškerá očekávání.

Snažila jsem se naprosto přesně dodržet postup - jen jsem nekoupila celé kuře, ale kuřecí čtvrtky. Taky jsem si opatřila velký květináč s tymiánem a poprvé jsem v kuchyni použila řapíkatý celer. Výsledek byl neskutečný. Maso ani v nejmenším nepřipomínalo kuře. Ze šťávy po přidání smetany a rozmixování vznikla spíš omáčka, díky následnému propasírování velmi jemná a chuti doslova lahodné. Orestované hříbky (domácí, z mrazničky) už byly pověstnou třešinkou na dortu. Jen si nejsem jistá, jestli by Jakub byl spokojen s mou úpravou na talíři.

Dnes si s Jakubem zkusíme krémovou houbovku

ilustrační foto

Krémové polévky se v poslední době těší značné oblibě. Kuchař Jakub ji pro nás dnes připravil ve spojení s klasikou – vyzkoušíme krémovou houbovou polévku.

Budeme potřebovat: 150 gramů cibule, 500 gramů žampionů, 200 gramů hlívy ústřičné, 50 gramů sušených hřibů, 1 dcl slunečnicového oleje, 20 gramů másla, 100 gramů hladké mouky, 500 gramů brambor, 2 litry kuřecího vývaru, 1,5 litru mléka, půl dcl octa, 1 dcl smetany, 5 gramů čerstvé majoránky, 5 stroužků česneku, 15 gramů cukru, sůl, pepř (lepší je bílý), mletý kmín a muškátový oříšek.

Jakub tentokrát opět sáhl po oblíbené zvěřině

ilustrační foto

Zatímco s Terezkou vaříme spíše zdravě, v Babiččině zahradě v Praze – Průhonicích, kde působí kuchař Jakub, upřednostňují klasickou českou kuchyni, pravda, v poněkud modernějším provedení.

 

Jakub si pro nás dnes vybral kančí ragú na červeném víně. Na přípravu tohoto skvělého pokrmu budeme potřebovat:

600 gramů kančí kýty, 150 gramů slaniny, 2 cibule, 2 lžíce sádla, 50 gramů sušených brusinek, jednu mrkev, 50 gramů řapíkatého celeru, 300 mililitrů červeného vína a 300 mililitrů vývaru, 4 stroužky česneku, lžičku mleté papriky, sůl, pepř.

Máte rádi zvěřinu? Pak zkuste tento recept

ilustrační foto

„Zvěřina sice nepatří přímo na štědrovečerní stůl, ale určitě je vhodným a slavnostním jídlem v některý z dalších svátečních dnů,“ říká kuchař Jakub, který dnes nabízí kančí kýtu se šípkovou omáčkou.

Potřebovat na klasické čtyři porce budeme:

1 kilogram kančí kýty, 100 gramů mrkve, 100 gramů celeru, 100 gramů petržele, 50 gramů rostlinného oleje, divoké koření – bobkový list, celé nové koření a celý pepř - sůl, 50 mililitrů octa, 1 citron, 100 gramů másla, 100 gramů hladké mouky, 50 gramů cukru, 200 mililitrů červeného vína, kousek uzeného špeku, litr kuřecího nebo zeleninového vývaru a 300 gramů šípkové zavařeniny.

Zkuste letos kapra na modro podle Jakuba

ilustrační foto

Pokud letos uvažujete o změně štědrovečerního jídelníčku nebo se vám omrzel klasický kapr smažený v trojobalu, možná vás zaujme dnešní recept kuchaře Jakuba z restaurace Babiččina zahrada v Praze – Průhonicích. Je to kapr na modro s vařenými brambůrkami s pažitkou a zeleninovými špagetami pro čtyři osoby.

Na kapra budete potřebovat: jednoho kapra, 1 rajče, 1 mrkev, 1 cibuli, 1 fenykl, dva stroužky česneku, snítku kopru, divoké koření, sůl, pepř a dále 2 decilitry bílého vína a šťávu z jednoho citronu.

S Jakubem dnes upečeme křehký koláč s jablky a oříšky

ilustrační foto

Je tu podzim a s ním nás čeká i sychravé počasí. Je to přesně ten pravý čas, dát si něco dobrého. Po mrkvovém koláči od Terezy Sehnalové nám dnes kuchař Jakub nabídl křehký koláč s jablky a lískovými oříšky.

Na těsto potřebujeme: 40 gramů másla, 150 gramů hladké mouky, 100 gramů strouhaných mandlí, 130 gramů moučkového cukru, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 6 žloutků a špetku soli.

Náplň: 6 větších jablek, 120 gramů na hrubo nasekaných lískových oříšků, 100 gramů třtinového cukru, šťávu z jednoho citronu a 30 gramů másla.

Z ingrediencí vypracujeme tužší těsto, zabalíme do utěrky a dáme na půl hodiny do lednice odpočinout.

Dnes opět vaříme s Jakubem – dáme si podzimní menu

ilustrační foto

Podle kuchaře Jakuba je právě nejen houbařská sezona, ale také sezona zvěřiny. Takže si pro nás připravil medajlonky z kančího karé s liškovým ragú a bylinkovými špeclemi.

„Kančí karé je maso, které je ze zvěřiny nejsnadněji k mání. Pokud zvěřinu nemáte rádi nebo ji neseženete, ale ostatní suroviny máte k dispozici, můžete kančí medajlonky nahradit medajlonky z jiného druhu masa. V tom případě doporučuji spíš hovězí, z vepřového maximálně panenku, ostatní vepřové není k těstovinám a liškám nejvhodnější,“ upozornil předem Jakub.

Medajlonky

Dnes si s Jakubem dáme líčka na červeném víně

ilustrační foto

Dnes nabídne kuchař Jakub jeden z receptů, který patří do jídelníčku restaurace Babiččina zahrada v Praze – Průhonicích. Jsou to hovězí (nebo telecí) líčka na červeném víně s pastiňákovým pyré.

 

Budeme potřebovat asi 1 kg líček, 100 ml oleje, 300 gramů cibule, 3 stroužky českého česneku, 1 litr zeleninového vývaru, 300 ml červeného vína, sůl, pepř, čerstvý tymián, na jíšku 50 g másla a lžíci hladké mouky.