nápoje

Dejte si s námi osvěžující kávové drinky

ilustrační foto pixabay.com

Venkovní teploty šplhají nahoru, slunce pálí a úměrně tomu stoupá i naše chuť na studené drinky. Pokud jste na takový drink dostali chuť, prozradíme vám pár tipů, jak ledové kávové osvěžení dotáhnout k dokonalosti.

Základem pro skvělou ledovou kávu, a nezáleží na tom, zda jde o kávu se zmrzlinou, ledové cappuccino nebo černou filtrovanou kávu s ledem, jsou vždy kvalitní kávová zrnka. Ideálně čerstvě upražená a namletá těsně před přípravou kávy a na hrubost, kterou daný způsob přípravy vyžaduje. Rozhodně ale nepodceňte ani přípravu ledu. Aby vám rozpouštějící se kostka neředila váš drink, je dobré do tvořítka na led místo vody nalít už hotovou kávu (ideálně stejného druhu) a nechat ji zamrazit.

Grog má jméno po kalhotách, punč po pětce

ilustrační foto internet

Už jsme vám přiblížili, jak vzniklo šampaňské, dnes se podíváme na minulost dalších dvou oblíbených „zimních“ nápojů – grogu a punče.

Punč
Punč k nám přišel koncem 17. století z Indie. Jeho indické jméno „panča“ znamená pět. Původní punč se totiž skládal z pěti složek – čaje, cukru, arraku, citronové štávy a vody.

Grog

Zaměstnavatelé mají povinnost chránit pracovníky před horkem

ilustrační foto archiv PvNovinky

 

Častější střídání pracovníků a více přestávek. K takovým opatřením musejí přistoupit zaměstnavatelé, pokud teplota na pracovišti přesáhne hodnoty stanovené vládním nařízením. Zaměstnanci také mají právo na ochranné nápoje zdarma – tím více, čím většímu teplu jsou vystaveni.

Konkrétní povinnosti zaměstnavatelů upravuje nařízení vlády o ochraně zdraví při práci. Například při běžné kancelářské práci vzniká nárok na ochranný nápoj tehdy, když teplota na pracovišti přesáhne 34 stupňů Celsia. „Množství, které je třeba poskytnout, odpovídá nejméně 70procentní ztrátě tekutin potem, dýcháním za osmihodinovou směnu,“ přibližuje Rudolf Hahn ze Státního úřadu inspekce práce. Právě ten dodržování nařízení kontroluje. 

Náš tip na letní nealko osvěžení

ilustrační foto

 

Sužuje vás vedro a nevíte, čím byste zahnali žízeň, máme pro vás dva tipy, které jsou nejen osvěžující, ale i zdravé.

Zázvorová limonáda

Budeme  potřebovat zázvor, horkou vodu, citron, med.

Zalijte zázvor horkou vodou (nesmí být vařící), přidejte citron a trošku medu. Počkejte, až nápoj vychladne, a podávejte s ledem. Množství zázvoru, medu a citronu záleží jen na vaší chuti. Zázvor snižuje cholesterol a podporuje výkonnost a imunitu organismu.

Okurkový drink