ovoce

Citron v domácnosti. Dezinfikuje, zbaví nečistot i vodního kamene

ilustrační foto pixabay

Nechce se vám utrácet za drahé čisticí prostředky, které jsou navíc plné chemie? Levnější a šetrnější variantu, po níž bude váš domov zářit čistotou a ještě krásně vonět, máte v kuchyni. Tím pokladem je obyčejný citron. Kromě zdraví prospěšných vitamínů a minerálů totiž obsahuje také velké množství přírodních kyselin, které mají díky nízkému pH dezinfekční, antibakteriální, deodorační i bělicí účinky.

Poradíme vám několik způsobů použití tohoto citrusu, díky kterým bude úklid domácnosti hračka.

Vaše bílé prádlo už zrovna nezáří a začíná šednout? Stačí, když jej v pračce polijete hrnkem citronové šťávy a vyperete běžným způsobem. Případně do hrnce s vodou nakrájejte citron, přiveďte k varu, ponořte do něj prádlo a odstavte. Nechte hodinu máčet a látky budou jako nové.

Náměstí provoní čerstvá Afrika. V neděli!

ilustrační foto ber

Do Prostějova se 6. listopadu vypraví to nejlepší přímo ze srdce Afriky. Přijďte před OC Zlatá Brána ochutnat skvělé tropické ovoce, které pro vás pěstují drobní ugandští farmáři. Všechno je tak akorát zralé, zaručeně čerstvé a bez jakékoli chemie.

Jako vždy zde najdete čerstvé i sušené ovoce z Afriky, dálkami vonící koření ze Zanzibaru, extra kvalitní čaj, džemy a mnoho dalšího, a to v době od 9 do 16 hodin. Více se o nabízených produktech dočtete na https://www.virunga.cz/.

Virunga.cz je česko-ugandský food projekt, který dováží letecky tu nejčerstvější zemědělskou produkci ze srdce Afriky. Podporuje ugandské lokální farmáře a pěstitele, vykupuje za férové ceny a těší česká srdce.  Další informace najdete na webu africketrhy.cz. (ber)

Náměstí provoní čerstvá Afrika. V neděli!

ilustrační foto ber

Do Prostějova se 6. listopadu vypraví to nejlepší přímo ze srdce Afriky. Přijďte před OC Zlatá Brána ochutnat skvělé tropické ovoce, které pro vás pěstují drobní ugandští farmáři. Všechno je tak akorát zralé, zaručeně čerstvé a bez jakékoli chemie.

Jako vždy zde najdete čerstvé i sušené ovoce z Afriky, dálkami vonící koření ze Zanzibaru, extra kvalitní čaj, džemy a mnoho dalšího, a to v době od 9 do 16 hodin. Více se o nabízených produktech dočtete na https://www.virunga.cz/.

Virunga.cz je česko-ugandský food projekt, který dováží letecky tu nejčerstvější zemědělskou produkci ze srdce Afriky. Podporuje ugandské lokální farmáře a pěstitele, vykupuje za férové ceny a těší česká srdce.  Další informace najdete na webu africketrhy.cz. (ber)

Náměstí provoní čerstvá Afrika. V neděli!

ilustrační foto ber

Do Prostějova se 6. listopadu vypraví to nejlepší přímo ze srdce Afriky. Přijďte před OC Zlatá Brána ochutnat skvělé tropické ovoce, které pro vás pěstují drobní ugandští farmáři. Všechno je tak akorát zralé, zaručeně čerstvé a bez jakékoli chemie.

Jako vždy zde najdete čerstvé i sušené ovoce z Afriky, dálkami vonící koření ze Zanzibaru, extra kvalitní čaj, džemy a mnoho dalšího, a to v době od 9 do 16 hodin. Více se o nabízených produktech dočtete na https://www.virunga.cz/.

Virunga.cz je česko-ugandský food projekt, který dováží letecky tu nejčerstvější zemědělskou produkci ze srdce Afriky. Podporuje ugandské lokální farmáře a pěstitele, vykupuje za férové ceny a těší česká srdce.  Další informace najdete na webu africketrhy.cz. (ber)

Pomelo vás zbaví kocoviny i kašle

ilustrační foto pixabay

Pomelo je největším citrusovým ovocem pocházejícím z jihovýchodní Asie. Pomelo (Citrus maxima), zvaný též šedok, je stálezelený strom, jehož plody jsou stejnojmenná velká hesperidia. Zajímavostí je, že jde o jeden z původních druhů citrusů, toto ovoce tedy nevzniklo křížením.

Pokud nemáte rádi grep kvůli jeho nahořklé chuti, šťavnaté kousky pomela vaše chuťové buňky určitě potěší. Dámy, které si hlídají váhu, mohou jásat! Za popularitou tohoto citrusu stojí také minimální obsah kalorií. Neobsahuje téměř žádné tuky ani jiné lidskému tělu škodlivé látky, včetně jinak všudypřítomného sodíku.

Liči. Sladké a zdravé exotické ovoce vám zkrášlí obývák

Ilustrační foto pixabay.com

Malé ovoce s tvrdou slupkou a sladkou chutí, které je plné živin a vitaminů. Možná jste ho doposud v obchodech přehlíželi. Podle nás ale rozhodně stojí za vyzkoušení! Liči má vynikající sladkou chuť, díky které se používá do hlavních jídel, dezertů, marmelád a sirupů.

Liči se pěstuje především v Číně, Indii, Vietnamu, Taiwanu a dalších subtropických oblastech. Zde se i hojně využívá v kuchyni, ať už při přípravě hlavních jídel nebo dezertů. Malé oválné ovoce má červenou, tvrdou slupku, která je hrubá, téměř až pichlavá. Po jejím oloupání (jde to velmi lehce) se dostanete k bílé až jemně nažloutlé dužině, která na první ochutnání zaujme svou šťavnatostí. Uprostřed plodu je pak hnědé, nejedlé semeno.

Exotická maracuja nakopne imunitu

ilustrační foto pixabay

Marakuja, známá také jako mučenka, je ovoce velké asi jako mandarinka s fialovou nebo žluto-oranžovou slupkou, pod kterou se skrývají chutná, ale poměrně tvrdá semínka a sladká šťáva.

Marakuja patří mezi tropické druhy, ke svému růstu tedy potřebuje dostatek slunce. Pěstuje se v Indonésii, Jižní Americe, Africe nebo Austrálii. Jednotlivé druhy mučenek se liší mimo jiné barvou slupky.

Mučenka jedlá (Passiflora edulis) patří mezi nejznámější a nejprodávanější. Může mít slupku podle odrůdy fialovou či žlutou. Její semínka jsou žlutá a díky své barevnosti často používaná jako ozdoba dortů, koktejlů apod.

Náměstí provoní čerstvá Afrika. Již v neděli!

ilustrační foto ber

V neděli 7. listopadu se v Prostějově budou konat Africké trhy. U Zlaté brány mohou zájemci ochutnat skvělé tropické ovoce, které pěstují drobní ugandští farmáři. Všechno zralé, čerstvé a bez chemie, přesně jak slibuje projekt Virunga.cz.

V nabídce budou, mimo jiné, ochutnávky ananasu, manga či chlebovníku, sušené exotického ovoce, koření, kávy, čaje a  marmelády.

Virunga.cz je česko-ugandský food projekt, který do České republiky dováží letecky nejčerstvější zemědělskou produkci z Afriky a podporuje tak ugandské lokální farmáře a pěstitele. Více informací najdete na webu africketrhy.cz. (ber)

Ačokča neboli paprikookurka. Nenáročná zelenina mnoha použití

Foto ber

Neznáte ačokču? Představte si bujně rostoucí liánu s plody, které chutnají jak po okurce, tak po paprice. Na rozdíl od okurky netrpí mnoho plísněmi, plodí dlouho až do zámrazu a z jediné rostliny sklidíte i více než sto plodů. Ačokča (Cyclanthera pedata) pochází z Jižní Ameriky, kde ji v Andách pěstovali Inkové. Je obzvlášť vhodná pro permakulturní zahradu a pěstování bez chemie. Patří mezi druhy zeleniny, které při minimálním úsilí poskytnou maximální užitek.

Je neuvěřitelně plodná

Z jediné rostliny lze sklidit více než stovku chutných plodů, které lze konzumovat syrové, pečené i vařené. Syrové chutnají podobně jako okurka. Pečené připomínají spíše sladkou papriku. Proto se jí někdy u nás říká “paprikookurka”. Plody se sklízejí v době, kdy v nich ještě nedozrála semena. Zralá semena jsou tmavě hnědá až černá a nedají se rozkousat. Ačokča dokáže velice efektivně využít malou plochu. Je proto vhodná pro městské zahrádky s limitovanou výměrou. Svými úponky dokáže vyšplhat do výšky až šesti metrů.

Nasbírat si můžete leccos, nejen jahody

Ilustrační foto pixabay.com

Zatímco samosběr jahod je na Prostějovsku dlouhá léta oblíbenou činností, za jinou zeleninou či ovocem se musíme vypravit do jiných částí kraje.

Ve Vojnicích na Olomoucku chystají manželé Kašparovi cukety, okurky salátové, rajčata, lilek a melouny. Nasbírat si budete moci také mrkev, petržel, několik druhů cibule, červenou řepu, mnoho odrůd dýní (hlavně hokaido) a zelí bílé i červené.

V Bochoři nabízí Farma Měšťánkovi nejen samosběr jahod, ale od poloviny června i samosběr hrášku.

Ve Skrbeni si budete moci natrhat nejen jablka, ale i hrušky, a v Blatci u Olomouce nasbírat česnek a brambory. (ber)