Tereza

Dopřejme si vánoční pohodu s Terezkou

ilustrační foto

Zbývá posledních pár dní do Vánoc a přípravy pomalu vrcholí. Cukroví je určitě už napečené, všechno nakoupené a zbývá jen těšení se. Pokud byste ale přece jen chtěli na svém vánočním stole něco originální, pusťte se do těchto malých krásných cupcaků, které vám provoní celý dům a náramně si na nich pochutnáte.

 

Taky bych vám všem ráda popřála krásné prožití svátků a nový rok plný rovnováhy a harmonie. :)

na 18 cupcaků - doba přípravy: 20 minut - doba pečení: 20 minut

těsto

75 g másla, 270 ml kefíru (3,5%), 1 lžička skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/3 lžičky kardamonu, 1/3 lžičky mletého hřebíčku, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 150 g cukru, 1 vejce, 300g hladké mouky

krém

Dnes s Terezkou vyzkoušíme něco typicky norského - Skoleboller

ilustrační foto

Zdravím vás všechny do druhé adventní neděle. Věřím, že přípravy na Vánoce jsou v plném proudu a většina z nás peče „ o sto šest“ :). Proto jsem se rozhodla přispět receptem na asi nejtypičtější norskou buchtu, která sice není tradičně vánoční (jmenuje se „školní buchta“ :), ale Norové ji jedí za každých okolností. Jedná se o kynutou buchtu s vanilkovým krémem uprostřed, zalitou polevou. Určitě vyzkoušejte, protože to stojí za to.

 

na 15ks

doba přípravy: 20 minut + 60 minut, doba pečení: 15 minut/ každý plech

těsto

250 ml tučného mléka, 1/2 balíčku sušeného droždí nebo cca 12g čerstvého, 1/2 lžičky kardamonu, 50 g cukru, 375 g hladké mouky, 50 g másla

vanilková omáčka

2 žloutky, 25 g cukru, 200 ml tučného mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 a půl lžíce kukuřičného škrobu