tvarůžky

Tip na víkend. Tvarůžkový festival v Olomouci

Ilustrační foto olomouc.eu

Gastronomické speciality, koncerty známých kapel a letos nově i soutěž top kuchařů o titul Tvarůžkového krále. Sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu slibuje gurmánské zážitky i program plný zábavy. V sobotu 13. a v neděli 14. dubna provoní olomoucké Horní i Dolní náměstí.

Ochutnat je bude možné třeba ve formě tvarůžkových zákusků, burgerů či pralinek. K tomu nebudou chybět originální značky piv místních minipivovarů a doplní je další krajové produkty. "Loni přivítal festival více než dvacet tisíc návštěvníků a prodalo se na něm rekordních sedm tun tvarůžků. Věřím, že letošní ročník bude neméně úspěšný," uvádí náměstek olomouckého primátora pro cestovní ruch Viktor Tichák.

Tip na víkend. Tvarůžkový festival v Olomouci nabídne dobroty, show i koncerty

Foto plakát

Víkend po Velikonocích ožije centrum Olomouce gastronomickým festivalem. Už pošesté bude město patřit Olomouckému tvarůžkovému festivalu. Těšit se na něj můžete v sobotu 15. a neděli 16. dubna. Kromě tvarůžkových dobrot nabídne i pestrý doprovodný program.

Gastronomický festival plný pokrmů z olomouckých tvarůžků, doplněný o nabídku regionálních piv a zpestřený prodejem řemeslných výrobků má v olomouckém kalendáři akcí už své stálé místo. První víkend po Velikonocích bude proto i letos centrum města patřit více než čtyřem desítkám prodejců s nabídkou gastronomických specialit a více než třem desítkám stánků s regionálními produkty a výrobky zn. Haná – regionální produkt. "Je to vůbec největší počet prodejců od začátku konání festivalu," vyzdvihuje vedoucí odboru cestovního ruchu a kultury olomouckého magistrátu Karin Vykydalová.

Tip na výlet. Loštické tvarůžkové království vládne Čechám už šest set let

Foto ber

Olomoucké tvarůžky jsou jediným a jedinečným původním sýrem českého původu. Nejznámější moravská kulinářská specialita se vyrábí podle tradičních receptů už šest set let. Své věrné zastánce si pro svou výraznou vůni a pikantní chuť našla po celé Evropě. Loštické tvarůžky znají lidé nejen u nás, ale také na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Německu a Rakousku.  A vy můžete spojit příjemné s užitečným, mimo poznání historie si voňavé dobroty můžete koupit v podnikové prodejně. Otevřeno je každý den.

Historie

Unikátní tvarůžkový festival Olomouc zavoní o posledním dubnovém víkendu

ilustrační foto

V pořadí čtvrtý ročník oblíbeného tvarůžkového festivalu zavoní v Olomouci o posledním dubnovém víkendu. Na počest této typické hanácké speciality ožije centrum města v sobotu 27. a neděli 28. dubna. Pro návštěvníky jsou připraveny více než čtyři tuny tvarůžků.

„Olomoucký tvarůžkový festival se zavedl a město prezentuje v rámci této velmi oblíbené gastronomické akce jako centrum Hané,“ je přesvědčena náměstkyně primátora pro oblast cestovního ruchu Markéta Záleská. „Letos však bude zase o něco bohatší. Kromě tradičního jarmarku a prodeje tvarůžkových a jiných regionálních specialit nabídne bohatší kulturní program i rekordní počet restaurací a bister, které se do festivalu zapojí,“ láká náměstkyně návštěvníky na Horní a Dolní náměstí

OBRAZEM: Tvarůžkový festival fotoaparátem Jany Zaorálkové

Foto Jana Zaorálková

Jak jsme vás informovali, včera se v Olomouci konal třetí ročník tvarůžkového festivalu. Prostějovská fotografka Jana Zaorálková se jej účastnila a pro ilustraci zaslala fotografie.

"Zasílám do redakce fotografie z Tvarůžkového festivalu, který se koná včera a dnes na Horním a Dolním náměstí v Olomouci. Tvarůžky jsou všude, kam se podíváte a na všechny možné způsoby - slané, sladké, s bramborákem, s haluškama...  Nechybí ani skvělý kulturní program. Včera například proběhlo setkání nositelů příjmení Tvarůžek - Tvarůžková a někteří z nich přijeli dokonce až z Karových Varů", uvedla k zaslaným fotografiím Jana.

Možná vás její fotografie tak nadchnou, že ještě dnes vyrazíte? Dnes bude hrát kapela Buty. (red)

Tvarůžkový festival zahájí turistickou sezónu v Olomouci

ilustrační foto

Třetí ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu provoní 21. a 22. dubna Horní a Dolní náměstí. V kulturním programu vystoupí legendární skupiny The Tap Tap a Buty. Festival bude zároveň první akcí nové turistické sezony.

Tvarůžkový festival Olomouc s bohatým dvoudenním programem 21. a 22. dubna je ideálním startem do sezony. „Rozšířené dvoudenní pojetí se osvědčilo, stejně jako rozložení na obě náměstí,“ uvedla Karin Vykydalová, vedoucí oddělení cestovního ruchu olomouckého magistrátu. Do třetího ročníku festivalu se zapojí více než 30 zástupců restaurací a bister z Olomouce a okolí pod záštitou projektu Ochutnejte Hanou a Garden Food Festivalu. Na řemeslném jarmarku se budou prezentovat prodejci spolku Moravská cesta, kteří nabízí výrobky pod značkou Haná – regionální produkt.

Tvarůžkový festival fotoaparátem a videokamerou Jiřího Pospíšila

Foto Jiří Pospíšil

V pátek a sobotu ožilo Olomoucké centrum druhým ročníkem festivalu - Olomouckých tvarůžků. 

Návštěvníci festivalu mohli ochutnávat tvarůžky v teplé i studené kuchyni. Nechyběli ani takové speciality jako tvarůžkové dezerty a pivo z hanáckých minipivovarů. Na Dolním náměstí to také žilo. Vystupovala zde známá hudební skupina - Popová škola dětského domova v Olomouci. Ta zahrála a zazpívala známé české hity. Lidé zde mohli také zhlédnout, jak se dříve vyráběly tvarůžky, nebo ochutnat tvarůžkovou zmrzlinu.

Jiří Pospíšil

Tvarůžkový festival již tento víkend! Nenechte si ujít!

ilustrační foto olomouc.eu

Několikanásobně vyšší účast restaurací a bister, bohatý kulturní program i stánky na Horním a v letošním roce taktéž na Dolním náměstí či nově prodloužení festivalu na dva dny. To vše čeká návštěvníky druhého ročníku Olomouckého tvarůžkového festivalu, který se uskuteční o posledním dubnovém víkendu. Po obrovském zájmu návštěvníků o loňský první ročník nyní organizátoři věří, že se letos podaří naplnit očekávání veřejnosti mnohem lépe.

Druhý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu se bude v tomto roce konat po dva dny, a to v pátek 28. a v sobotu 29. dubna. Prodejci budou tentokrát své speciality nabízet ve stáncích na Horním i Dolním náměstí. „Už před konáním prvního ročníku jsme byli přesvědčeni, že olomoucké tvarůžky si svůj speciální festival zaslouží, což se opravdu plně potvrdilo. Tak ohromný zájem o olomouckou sýrovou pochoutku a speciality z ní vytvořené však nikdo nečekal.

Tvarůžkový festival fotoaparátem a kamerou Jiřího Pospíšila

Foto Jiří Pospíšil

Sobotní Horní náměstí v Olomouci patřilo festivalu tvarůžků, ale i farmářským trhům.

Výrobce tvarůžek, firma A.W., zde nabízela všechny své tvarůžkové dobroty. Nechyběla ani ukázka, jak se dříve tvarůžky pomocí klapačky vyráběly. Na stáncích voněla jezdecká zelňačka s tvarůžkovým krutonem, tvarůžkový guláš a řízky plněné tvarůžky nebo třeba tvarůžkové zákusky. Nesmělo chybět ani pivo z domácích minipivovaru. Kromě dobrého jídla byl připraven bohatý kulturní program. Vystupoval zde lidový soubor Cholinka a skupina Stracené Ráj. Lidé si zde mohli zasoutěžit o zajímavé ceny firmy A.W. Už se těším na další ročník!

Jiří Pospíšil

Milujete tvarůžky?

ilustrační foto

 

Je libo tvarůžkový větrník, roládu, anýzku či korunku? Nevídané chutě, stvořené z proslavených loštických tvarůžků, nabízí od 3. března Tvarůžková cukrárna v Olomouci.

"Poštulkovy tvarůžkové moučníky z Loštic jsou originální slanou pochoutkou, kterou pro vás připravujeme podle rodinné receptury již od roku 2009. Základem je domácí listové těsto a jemná tvarůžková pěna. Vysoký podíl ruční práce zaručuje kvalitu a jedinečnost každého z moučníků. Dnes jsou tyto originální moučníky oblíbeným zpestřením rodinných oslav, rautů a svateb," lákají na své pochutiny manželé Poštulkovi. Oficiální otevření Tvarůžkové cukrárny v Olomouci proběhlo v úterý 3.