úroda

Jahodárny nabízejí superpozdní odrůdu. Neváhejte!

Ilustrační foto pixabay.com

Na jahodárně Prostějov začala dozrávat superpozdní odrůda!

„Jedná se o chuťově nejlepší dezertní odrůdu současnosti. Tmavě červené, luxusní plody vhodné úplně na jakékoliv zpracování, ale pravděpodobně je stejně hned sníte," uvádějí Dostálovi.  Samosběr probíhá dnes do 18:00 hodin, další termíny a info už sledujte na www.jahodarny.cz/…jov , jelikož se nebude sbírat denně. Sklizeň potrvá cca do 20.7.(dle počasí). Cena je 69Kč/kg. (red)

Ovoce bude letos méně. Daří se však švestkám, radují se v Distillery Kleiner

Ilustrační foto ber

Počasí letos ovoci příliš nepřeje. I výrobci pálenek se proto chystají na výrazně nižší sklizeň, která nebude bohatá na všechny druhy. Oproti loňskému roku se však těší na dostatečnou úrodu švestek.

V Distillery Kleiner zaměřené na ultraprémiové pálenky, která se v roce 2017 spojila s Palírnou U Zeleného stromu, se na podobnou situaci pro jistotu vždy připravují. „Každý rok musíme počítat s tím, že může přijít slabší ročník, a se sklizní vždy pracujeme tak, jako by příští sezona nevyšla. Ovoce pro ultraprémiové pálenky z Distillery Kleiner vždy sbíráme alespoň na dvě sezony, abychom měli zásobu kvasu v případě jeho nedostatku,“ vysvětluje výrobní ředitel prostějovské Palírny U Zeleného stromu Michal Šoman.

Žně jsou tady. Hospodáři sklízejí „upečené“ zrno.

ilustrační foto

Letošní sklizeň zemědělci regionu hodnotí jako překotnou. Velká sucha a vedra doslova propékají zrno, které se začíná deformovat. Podle jejich vyjádření by trocha deště hodně pomohla.

„Trochu se těch veder bojíme. Plodiny by potřebovaly alespoň týden ještě pozvolna dozrávat. V těchto teplotách to budeme mít doslova upečené,“ nastínil situaci předseda Zemědělského družstva ve Vrahovicích Josef Vytásek. Podle jeho slov by kombajny měly do polí vyjet dnes odpoledne. První přijde na řadu skorá pšenice, v pátek se pustí do řepky. Současná vedra způsobují bleskové dozrávání a tak se se sklizní se musí rychle začít.

Žádná katastrofa. Úroda ovoce bude průměrná

ilustrační foto

Jarní mrazy, které sady trápily poslední dva roky, se letos do výnosů naštěstí nepromítnou. Ovocnáři odhadují úrodu, z dlouhodobého pohledu, jako průměrnou. Třešně a višně jdou do mírného podprůměru.

Moravští pěstitelé ovoce jsou letos vcelku spokojeni a čekají dobrou úrodu. Jiné je to v místech, kde řádila velká voda, tam bude o ovoce nouze. Morava ale může být v klidu. Podle předsedy Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorného, se žádná katastrofa nečeká.