Tip na výlet: Velké Losiny

Tip na výlet: Velké Losiny
Foto ber
Další fotky: 
Tip na výlet: Velké Losiny
Tip na výlet: Velké Losiny
Tip na výlet: Velké Losiny
Tip na výlet: Velké Losiny
Tip na výlet: Velké Losiny
Tip na výlet: Velké Losiny
Tip na výlet: Velké Losiny
Tip na výlet: Velké Losiny

Pokud přemýšlíte, kam se vydat na jednodenní výlet, zkuste Velké Losiny. Necelých sto kilometrů vzdálené městečko nabízí celou řadu turisticky zajímavých atrakcí. Mimo nádherného zámku a ruční papírny můžete zavítat do unikátního termálního parku, jediného v republice. A cestou domů se stavit v originálním muzeu ve Vikýřovicích.

Zámek Velké Losiny

Zámek ve Velkých Losinách postavil významný moravský rod pánů ze Žerotína. Jelikož zámek dodnes nepodlehl elektrifikaci, probíhají tu v létě, především u dětí oblíbené, večerní prohlídky s baterkou. Losinský zámek, respektive losinské panství, je spojeno s takzvanými čarodějnickými procesy, které zde probíhaly v letech 1678–1692. Za oběť inkvizičního tribunálu zde padlo 56 nešťastníků. Od roku 1945 je zámek majetkem státu. V roce 1995 byl prohlášen za národní kulturní památku.

Natáčela se zde celá řada pohádek a filmů, například Kladivo na čarodějnice, Putování J. A. Komenského, O Sirotkovi z Radhoště, O králi Ječmínkovi, Bathory či Jan Hus - Cesta bez návratu. Bližší informace o návštěvní době a historii najdete na zamek-losiny.cz.

Termály Velké Losiny

Jak jsme již zmiňovali, jde o unikátní termální koupaliště, jedné svého druhu v naší republice. Využívá přírodní léčivé zdroje z lázní Velké Losiny a jejich uzdravující sílu. Vyzkoušet můžete devět termálních bazénů a vodní atrakce, nechat si udělat masáž a dopřát si pobyt ve čtyřech typech saun. Bližší informace najdete na termaly-losiny.cz.

Ruční papírna

Papírenskou manufakturu dal vybudovat v místech bývalého obilního mlýna Jan mladší ze Žerotína. Podle svědectví pramenů zahájila papírna výrobu jako jeden z podniků rozvíjejícího se vrchnostenského hospodářství někdy v rozmezí let 1591 – 1596. Velkolosinská manufaktura dnes patří k nejstarším doposud pracujícím podnikům svého druhu v Evropě. Ruční papír se zde stále vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu. Pro svou vysokou kvalitu a staletou trvanlivost se používá zejména ve výtvarném umění, pro významnou osobní i firemní korespondenci, reprezentační účely, k tisku bibliofilií a rovněž v knižní umělecké a restaurátorské praxi.  Unikátní areál významné technické památky, která zejména z pohledu více jak čtyřsetleté kontinuity tradiční ruční papírenské výroby nemá v oblasti střední Evropy obdoby, byl v roce 2001 vládou České republiky prohlášen národní kulturní památkou. Více na rucnipapirna.cz.

Jako další jsme vzpomněli muzeum ve Vikýřovicích. Ale to si necháme na samostatnou kapitolu. Poznáte, proč. (ber)

 

Poslat nový komentář