Tip na nedělní výlet: Koniklece v Grygově

Tip na nedělní výlet: Koniklece v Grygově
Foto ber
Další fotky: 
Tip na nedělní výlet: Koniklece v Grygově

Chcete potěšit oko jarem? Tak si udělejte čas. U Strejčkova lomu nedaleko Grygova začal rozkvétat koniklec velkokvětý. Poslů jara jsou tu tisíce. 

Přísně chráněný koniklec velkokvětý se často pěstuje jako skalnička. Protože se jedná o silně ohrožený druh, nesmí se sbírat, trhat, vykopávat, poškozovat, ničit nebo jinak rušit ve vývoji. Je též zakázáno je držet, pěstovat, dopravovat, prodávat, vyměňovat nebo nabízet za účelem prodeje nebo výměny. Takže zapomeňte na to, že si nějaký vyloupnete a odnesete domů na zahrádku. Za to totiž hrozí tučná pokuta. 

Podle ochranářů roste u Grygova na třech hektarech území s vápencovým podkladem na osm tisíc rostlin, což zaručuje skutečně jedinečnou podívanou. 

Koniklece jsou krásné, ale také jedovaté. Obsahují látku ranunkulin, která se dále štěpí na jedovatý protoanemonin, jež se sušením mění na inaktivní anemonin. Takže pozor, kochat se a nesahat! 

Pokud nemáte čas zajet až do Grygova, můžete koniklece najít i na Prostějovsku. Ve větším počtu rostou třeba na Čubernici u Plumlova. (ber)

 

Poslat nový komentář