Zaslouží si vrazi smrt, nebo vězení?

Zaslouží si vrazi smrt, nebo vězení?
ilustrační foto

 

Stále častěji se vyskytují debaty o trestu smrti. Počet Čechů, kteří jsou pro jeho obnovení, rok od roku stoupá. Přiklání se k němu i Prostějovanka  paní R. V roce 2007 byla jednou ze svědkyní v případu vraždy pětiletého Honzíka. Toho brutálním způsobem zavraždili jeho vlastní matka a její druh. Mrtvolku dítěte policisté nakonec našli v kufru jejich auta.

 

Nic jiného si nezaslouží

Honzík  s matkou  Antonií Staškovou a jejím druhem Pavlem Greplem do Prostějova přijeli o prázdninách roku 2007 na návštěvu ke Greplovu nevlastnímu bratrovi. “Bydleli v sousedství. Zatímco matku nebylo moc vidět, Grepl s chlapcem chodil do obchodu, hrál si s ním v parku a bylo vidět, že je mezi nimi velmi pěkný vztah. O to větší bylo moje zděšení, když jsem v novinách uviděla chlapcovu fotku. Hledal ho otec, kterému ho Stašková odmítla vrátit,“ vzpomíná paní R. Okamžitě kontaktovala policii, červený ford, kterým se uprchlíci pohybovali, ale už byl pryč. Honzíka ani jeho vrahy už nikdy neviděla. Měla ale jinou návštěvu. „24.prosince u nás zazvonil Honzíkův otec, který pátrání nevzdal. Honzíka o několik dnů později našli mrtvého v kufru auta jeho únosců,“ dodala paní R.

Když se pak ze spisu dozvěděla, jak trýznivou smrtí chlapec umíral, plakala. Matka nejdříve synovi vpíchla injekční stříkačkou vzduch do žil. Grepl ho držel, aby se nebránil. Když se ukázalo, že injekce chlapce nezabila, matka ho dvakrát bodla nožem do hrudi. Chlapec ještě několik desítek minut žil, sténal, naříkal a tak ho Grepl zadusil. Staškovou poslal soud do vězení na 24 let, Grepla na 20.

„Dodnes tvrdím, že trest smrti pro oba by byl jediným adekvátním,“ řekla PvNovinkám žena.

Poslední rozsudek smrti

2. února 1989, byl vykonán poslední trest smrti na území České republiky. V někdejší popravčí cele pražské pankrácké věznice byl popraven oběšením pětinásobný vrah Vladimír Lulek. Několikrát trestaný recidivista se vrátil 22. prosince 1986 v noci domů opilý. Po hádce nejprve 36 bodnými ranami zabil o devět let starší manželku a pak ubodal své čtyři děti ve věku deset, osm, sedm let a 18 měsíců. Lulek u soudu předstíral duševní chorobu, psychiatři ale onemocnění vyloučili.

Pro Čechy je trest smrti přijatelný

Česká republika se podle průzkumu European Values Study řadí mezi země s nejvyšší mírou morální přijatelností trestu smrti, která v roce 2010 činila bezmála 60%. Podle dat tohoto výzkumu EVS morálně přijímají trest smrti více než ČR jen Maďarsko, Lotyšsko a Rusko. Trest smrti pro pachatele s nejtěžšími zločiny by tak podle některých jeho zastánců mohl být určitým řešením. 

 

V roce 1990 byl novelou trestního zákona trest smrti zrušen a Listina základní práv a svobod zákaz trestu smrti na našem území následně potvrdila na ústavní úrovni. Nejvyšším trestem tak u nás zůstává odnětí svobody na doživotí. (ber)

Poslat nový komentář