V okrese je tuberkulóza. Epidemie prý nehrozí

V okrese je tuberkulóza. Epidemie prý nehrozí
ilustrační foto agel.sk

V minulých dnech byl na plicním oddělení Nemocnice Prostějov zaznamenán případ tuberkulózy. Nemocnice ale uklidňuje veřejnost, nákazy se obávat nemusí.

Podle informací redakce šlo o jednoho ze zaměstnanců dřevozpracující firmy v Ptenském Dvorku. O vyjádření redakce požádala příslušné orgány. Okresní hygienická stanice v Prostějově se ústy Evy Kučerové, vedoucí protiepidemického oddělení vyjádřilo tak, že onemocnění tuberkulózou nemonitorují. "To je plně v komepetenci plicního oddělení nemocnice," upřesnila Kučerová.

"Na plicním oddělení v uplynulých dnech zaznamenali jeden případ tuberkulózy. Pacient byl již přeložen k léčbě do odborného léčebného ústavu," sdělila PvNovinkám mluvčí nemocnice Radka Miloševská. "Lidé nemusejí mít v této souvislosti žádné obavy. Okamžitě byli vyšetřeni také členové pacientovy rodiny a také jeho spolupracovníci a onemocnění nebylo dosud u nikoho potvrzeno," dodala.

Tuberkulóza

Tuberkulóza je vysoce nakažlivé infekční onemocnění, které v minulosti často končilo smrtelně. V Československu bylo v roce 1953 zahájeno plošné očkování a díky tomu se podařilo výskyt choroby snížit na minimum. V současnosti je povinné očkování novorozenců omezeno dle indikace dané ze zákona. V rozvojových zemích je výskyt TBC stále vysoký a WHO (Světová zdravotnická organizace) vydává seznamy oblastí se zvýšeným výskytem tuberkulózy (Afrika, střední Asie, východní Evropa, Jižní Amerika). V poslední době se zvyšuje výskyt kmenů bakterií rezistentních k léčbě antibiotiky.

Zdroj nákazy

Tuberkulóza je zánětlivé onemocnění bakteriálního původu, jehož původcem je Mycobacterium tuberculosis complex. Zdrojem nákazy je nemocný člověk a tuberkulóza je přenosná inhalační cestou (kapénkovým způsobem) nebo přímým kontaktem s nemocným. Náchylnější k onemocnění jsou lidé se sníženou imunitou, s malou tělesnou hmotností, diabetici nebo HIV pozitivní. Zvláštním případem je přenos mlékem skotu nakaženého Mycobacterium bovis (tuberkulóza hovězího dobytka).

Projevy nemoci

Prvotní stadium po kontaktu s nemocí může probíhat bez výrazných příznaků; zejména u dětí se objevuje teplota, malátnost, únava, ztráta hmotnosti. Většina nakažených prodělává plicní formu tuberkulózy s bolestí na hrudi, nočním pocením, horečkami a vykašláváním. Klasický příznak tuberkulózy - vykašlávání krve - se vyskytuje v pozdních stádiích nemoci. V menší míře napadá tuberkulóza kosti, trávicí soustavu, mízní uzliny. (ber)

 

Komentáře

Pane BK, jistě vidíte, že se jedná o přímou větu paní mluvčí nemocnice.

Tu hlášku "okamžitě byli vyšetření spolupracovníci" jste vzali kde? Zatím bylo testováno asi dvacet z celkového počtu přibližně 200 spolupracovníků. BK

Poslat nový komentář