Turisté bloudí. Kůrovec sežral stromy se značkami

Turisté bloudí. Kůrovec sežral stromy se značkami
ilustrační foto

Kůrovcová kalamita už nedopadá jen na vlastníky lesů, ale také na turisty. Kvůli plošnému kácení napadených stromů totiž na mnoha místech zmizelo i turistické značení. Výletníci mohou mít s orientací v terénu problémy.

"Byli jsme s vnoučaty v lese u Alojzova a chtěli dojít do Plumlova. Bohužel, je tam tolik pokácených stromů, že krajina má úplně jiný ráz, než jsme si pamatovali. Samozřejmě spolu se stromy zmizela i část značení," potvrdila PvNovinkám Věra Doleželová. 

Potíže přiznává i Klub českých turistů (KČT), který má značení na starosti. „Stromy mizí rychlým tempem, a to i s našimi značkami. A nejde jen o následky řádění kůrovce, ale také častých větrných smrští. Značky se snažíme co nejrychleji obnovovat, pokud je na čem,” dodává David Mičunek ze šumperského KČT.  Chybějící turistické značení může potrápit v celém Olomouckém kraji. Jeho obnova probíhá pomalu. Zatímco státní lesy obvykle KČT dají vědět, že stromy se značkami pokácí, u církevních lesů se o tom často nedozví. Navzdory současným problémům se Česko stále může pyšnit nejrozsáhlejším systémem turistických tras na světě. KČT pečuje zhruba o 41 tisíc kilometrů značených stezek včetně tras pro běžkaře. (ber)

 

Poslat nový komentář