Koktejl

Tvořte s PvNovinkami. Květiny ze šišek

ilustrační foto

Vyrobte si barevné dekorace z borových šišek. Pomalované a naaranžované vypadají jako krásné květiny.

Potřebujeme akrylové barvy, štětce různých velikostí (pro malé mezery mezi členěním šišky je vhodný drobný štětec), noviny nebo igelit jako podklad pro malování (proti ušpinění stolu) a lak pro zafixování barvy (není nutné).

Sesbírejte borové šišky a očistěte je od případných nečistot, jehličí či hlíny. Akrylovými barvami natřete plochu u stopky. Uvidíte, jakou má šiška krásnou texturu podobnou květině. Nechte se jí vést a pomalujte šišku barvami, jak se vám bude líbit. Můžete i zdůraznit střed květu žlutou barvou.

Pamatujete? Gramorádio

ilustrační foto

Kdysi bývlo součástí skoro každé domácnosti. V té naší se usídlilo Preludium Stereo. Zabíralo půl obýváku, ale moc radosti neudělalo, neustále se totiž kazilo.

Až za nějaký pátek rodič zjistil, že skvost z dílen Tesly byl vyhlášen nejhorším výrobkem roku. (ber)

Dejte si s PvNovinkami. Václavkový guláš

ilustrační foto

Lesy jsou v těchto dnech plné václavek. Voňavé trsy hub jsou vhodné k mnoha způsobům zpracování. My vám dnes nabídneme václavkový guláš.

Potřebujeme 2 vrchovaté hluboké talíře očištěných, na plátky nakrájených václavek, olej, dvě větší cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 feferonka, červená paprika, kmín, sůl, hladká mouka, česnek, majoránka, kostka masoxu.

Dejte si s PvNovinkami: Dršťková polévka z bedel

ilustrační foto

Houbová sezona stále nekončí. My vám dnes nabídneme další z vynikajících receptů. Tentokrát z bedel.

 

Na dršťkovou polévku z bedel pro 4 osoby potřebujeme kloboučky z bedel, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, majoránku, Masox, mletou sladkou papriku, hladkou mouku, pepř, sůl a litr vody.

Dejte si s PvNovinkami: Houbové hody aneb bramborové taštičky plněné hříbky

ilustrační foto

Houbařská sezona stále trvá, a tak se před nám otevírají i možnosti kulinářských orgií. K obligátní omáčce, polévce, karbenátkům, guláši či smaženici tentokrát nabízíme recept na bramborové taštičky plněné hříbky podávané s červeným dušeným zelím.

Na 4 porce potřebujeme bramborové těsto. Zpracujeme ho z 0,2 kg vařených brambor, 1 vejce, 0,1kg hrubé mouky a soli. Brambory smícháme s vejcem, moukou a solí. Vytvoříme těsto, které rozválíme a vyrábíme malé taštičky, které plníme směsí z hub. Tu si připravíme z 0,1 kg čerstvých hub, 0,1 kg žampionů, 0,04 kg pórku, 0,1 l smetany, 0,06 kg sýra eidamu, soli, 0,04 kg hladké mouky a 0,1 l oleje. Směsí z hub, poloviny dávky pórku a sýru naplníme taštičky z bramborového těsta, které vaříme ve vroucí osolené vodě zhruba 10 minut.

Pamatujete? Zvířátka z kaštanů

ilustrační foto

Podzim je tady a s ním i kaštany. Kdysi jsme jich sbírali kila do školy, odkud putovaly do lesních hospodářství. A také jsme z nich dělali nejrůznější figurky.

Stačí pár sirek a nápad, a zvířátko či postavička jsou na světě. Co na tom, že dlouho nevydrží, jsou krásné. Tedy, dnes už jsou pravda i jejich podoby trochu jinde. My jsem se s tím tak nepárali. (ber)

Foto pixabay.com, ber

Dejte si s PvNovinkami: Houby v pikantním těstíčku

ilustrační foto

Na přípravu tohoto receptu použijeme mladé, tvrdé kloboučky hříbků, holubinek nebo růžovek. Pokrm podáváme samostatně jako chuťovku k pivu, vínu, nebo jako samostatný pokrm spolu s hranolky, či jinak upravenými brambory a oblíbeným dresinkem, nebo tatarskou omáčkou.

Potřebujeme 500g kloboučků mladých hub, 100g hladké mouky, 1 lžičku červené papriky, 1 lžičku kari, 2dl piva, pepř, sůl, olej na smažení.

V misce rozšleháme celé vejce, pivo, hladkou mouku a koření podle vlastní chuti, osolíme (těstíčko by mělo být hustší). V těstíčku máčíme kloboučky hub, které smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Doba přípravy 30 minut. Dobrou chuť. (red)

Ilustrační foto: carujeme.cz

Zapomenutí rodáci. Ladislav Županič

ilustrační foto

Herce Ladislava Županiče znáte všichni. I když si mnohdy jeho tvář nedokážete vybavit, jeho hlasem mluví třeba Clint Eastwood. Ladislav se narodil 9. srpna 1943 v Prostějově a jeho život, stejně, jako život jeho tatínka, byl spojen s prostějovským letištěm. Nakonec se ale dal do služeb Thalie.

K divadlu čichl Ladislav poprvé asi v pěti letech. „V Prostějově, odkud pocházím, působili ochotníci, takže si pamatuju, jak jsem hrál jako dítě ve Fidlovačce. V šesté třídě jsem už pak obdržel hlavní roli ve hře Příběhy cvrčka Janka. Na střední škole jsem se vracel k ochotníkům, založili jsme si orchestr, a pak jsem se přihlásil na brněnskou JAMU. Udělal jsem přijímačky a asi jsem byl nejmladší ve střední Evropě. Sedmnáct mi bylo až na konci srpna, a to už jsem byl přijatý," uvedl vloni pro web http://disuk.cz.

Rybí úplněk přeje duchovnu

ilustrační foto

V sobotu 14. září v 6:32 hodin nás čeká další úplněk. Tentokrát ve znamení Ryb. Je rovněž plný vzpomínek na ty, kdo odešli navždy. Věnujte jim je, ale projevte pochopení a lásku svým blízkým, kteří po tom velmi touží.

Když je úplněk v Rybách, mohou přicházet životní situace, které životem člověka pořádně zamotají. Pokud však k energiím, které přicházejí společně s úplňkem v Rybách, přistoupíme rozumně a vědomě, pak nám mohou pomoci zharmonizovat náš život.

Ryby jsou velmi emocionálním a citlivým znamením, což na jednu stranu nahrává fantazii a snění, na druhou stranu je však jejich nebezpečím přílišné vzdálení se realitě. Dejte si pozor, aby vámi emoce necloumaly víc, než je záhodno.

Fotopostřeh: Není service jako service

ilustrační foto

S nejrůznějšími servisy se setkáváme na každém kroku.

Autoservis, tiskový servis, porcelánový servis.... Ve Žraloku v Plumlově ovšem funguje servis zcela výjimečný. Je otázkou, na jaké bázi. (ber)

Foto: ber