Hokej

Hokejový triumf v Naganu slavíme už 26 let

ilustrační foto hokej.cz

V neděli 22. února 1998 v 5.45 spal v Česku málokdo. Hokejový národ seděl před televizí a sledoval sportovní vrchol olympijských her v Naganu - finále hokejového turnaje století. Dnes od legendárního vítězství uplyne 26 let.

Experti očekávali, že se o zlato utkají Američané s Kanaďany, jisté šance se ještě dávaly Rusům, ale s českým týmem se rozhodně nepočítalo. Výběr kouče Ivana Hlinky měl z šestice elitních mužstev nejméně hráčů z NHL, vytvořil ale tým, který měl v sobě obrovskou sílu.

Finálová bitva dlouho hledala svého střelce. Nakonec ho našla. Do 49. minuty zasadil svojí životní trefu Petr Svoboda a po vítězství 1:0 Češi dobyli zlato.

Kampaň Puky pomáhají podpořila i malé prostějovské hokejisty

Foto plakát

Kampaň Puky pomáhají zná vítěze soutěže o ceny za deset milionů korun. Peníze na celoroční mzdy trenérů, nové vybavení pro malé hokejisty, zdravou sportovní výživu či účast na turnaji s edukativním programem na čtyřech turnajích si mezi sebe rozdělí celkem 88 mládežnických hokejových klubů v regionech. O konečném pořadí rozhodli svými hlasy zákazníci prodejen řetězce Kaufland, který kampaň ve spolupráci s Českým hokejem a automobilkou Škoda Auto připravil. Cena za třetí místo putuje i do klubu SK PROSTĚJOV 1913.

Tisíce malých hokejistů v lokálních českých klubech se mohou těšit na lepší podmínky pro sport, který milují. Díky kampani Puky pomáhají se do více než osmi desítek klubů dostane podpora za 10 milionů korun. Aby byly ceny rozloženy po republice rovnoměrně, rozdělili organizátoři pro potřeby soutěže Česko na 27 regionů.

Od první myšlenky jsem si tento nápad pochvaloval,těší se zpátky do branky Dalibor Sedlář

Foto ber

Fanouškům hokeje v Prostějově je zbytečné představovat jméno Dalibora Sedláře. Šestatřicetiletý brankář zde zažil úspěšnou část své profi kariéry, vyzkoušel si ale také angažmá ve Velké Británii. Poté, co dal profesionálnímu hokeji vale, se přemístil do Uničova a od prvopočátku klubu SK Prostějov 1913 měl na starost brankářské naděje. Teď se s některými z nich dokonce bude potkávat i jako parťák v kabině mužů, kde by v premiérové sezóně měl plnit roli jedničky.

Jaká byla vaše první reakce na nápad, že vznikne mužský celek SK Prostějov 1913?

„Tím, že jsem v úzkém kontaktu s panem Mudrlou, tak jsem o této myšlence věděl už delší čas. Pro mě osobně to byla skvělá zpráva, a když jsem postupně slyšel o dalších jménech, tak jsem byl nadšený. Velmi se mi líbí i ta koncepce, kde budou hrát ‚staří‘ bardi zároveň s mladými odchovanci. To je velmi důležité, protože mladí kluci se neměli téměř kam podívat po juniorce a tohle je může nakopnout do další práce.“

Kouč Michal Janeček chce dávat prostor mladým klubovým odchovancům

Foto ber

Michal Janeček se v Prostějově narodil, hokejově vyrostl a dlouho za něj i hrával, po ukončení aktivní kariéry se následně stal trenérem mládeže v SK PV 1913. Momentálně vede klubové juniory, po vzniku mužského A-týmu eskáčka nově povede i tento dospělý výběr v Krajské lize 2023/2024.

Co se týká složení mančaftu, máme to promíchané ze starších i mladších hráčů tak, aby ti ostřílení předávali zkušenosti mladým, pomáhali jim v hokejovém růstu a ukázali správný směr, jak mezi dospělými hrát. Všichni se do přípravy zapojili s velkou energií a motivací vybojovat si místo v kádru, což mě naplňuje dobrými pocity i optimismem.

Nakolik vysoké ambice v Krajské lize Jihomoravského a Zlínského kraje můžete mít?

„Dva tisíce lidí na krajský přebor, to by se mi líbilo,“ přeje si ambasador týmu Marián Jelínek

Foto ber

Na nedostatek práce si Marián Jelínek rozhodně nemůže stěžovat. Bývalý úspěšný trenér, který dnes individuálně spolupracuje se řadou vrcholových sportovců a je mentálním koučem podnikatelů a manažerů, přesto přijal nabídku SK Prostějov 1913 a stal se ambasadorem a konzultantem týmu. „Oslovila mě klubová vize nabídnout klukům odcházejícím z juniorky možnost zůstat u hokeje i na výkonnostní úrovni,“ uvedl hokejový odborník.

„Pocházím z Českého Krumlova. Tam se odkládali hráči, kteří už neměli uplatnění v Českých Budějovicích, a odchovanci pak neměli kde hrát a koukali na zápasy z tribuny. S hokejem často úplně skončili, což byla škoda. Nový prostějovský mužský tým hráčům, kteří nemají výkonnost na profi hokej, dává příležitost, jak u sportu zůstat,“ kvituje myšlenku projektu někdejší asistent u národního týmu České republiky.

Průtrž mračen ukončila hokejový zápas

Foto Domovní správa Prostějov

Silná bouřka, která se ve středu přehnala i přes Olomoucký kraj, zastavila v Prostějově i hokejový zápas. Déšť byl tak intenzivní, že odhalil netěsnosti v letité střeše a voda prokapala až na ledovou plochu. Utkání druhé nejvyšší soutěže tak kvůli kalužím skončilo už po první třetině a bude se dohrávat v náhradním termínu.

Přívalový déšť zasáhl ve středu odpoledne oblast Prostějovska a přinesl i neobvyklou komplikaci v oblasti profesionálního sportu. Zápas 1. kola Chance ligy mezi LHK Jestřábi Prostějov a B-týmem Dynama Pardubice se nedohrál kvůli loužím vody na hrací ploše. Po první třetině už rozhodčí na nezpůsobilý led hráče nepustili. „Jednalo se o technické problémy. Zbývající dvě třetiny se tak budou dohrávat v náhradním termínu, který se pokusíme co nejdříve dohodnout s naším soupeřem. Vstupné na dohrávku tohoto utkání bude zcela zdarma,“ uvedli zástupci prostějovského klubu na svém webu.

Chceme lidem nabídnout zábavu a radost, říká výkonný ředitel SK 1913 Petr Fridrich

Foto SK 1913

S nemalými ambicemi vstoupí do krajského přeboru mužský výběr SK Prostějov 1913. Hokejové fanoušky chce zaujmout kvalitními výkony, ale i zajímavým servisem a sázkou na hráče z prostějovského prostředí. „Lidem chceme jít maximálně naproti. Třeba i tím, že domácí zápasy budeme hrát převážně v neděli, kdy se nic jiného nehraje,“ podotýká výkonný ředitel klubu Petr Fridrich.

Vstupujete na půdu mužského hokeje. S jakými ambicemi?

„Sportovní ambice má každý, kdo tvrdí, že ne, nemluví obvykle pravdu. (úsměv) Takže i my chceme pochopitelně vyhrávat. Především doma. Samozřejmě pak toužíme postoupit do play-off a ve vyřazovací části sezóny zůstat co nejdéle, nejlépe do konce března, kdy se hraje finále. (znovu se pousměje) Ale současně chceme lidem nabídnout zábavu a radost. Ukázat Prostějovanům prostějovské hráče. Starší i ty mladé, kteří se posunou z juniorky.“

Čtyřiadvacet let od zlatého Nagana. Právě dnes!

Foto hokej.cz

Dvaadvacátého února 1998 vybojovali čeští hokejisté v Naganu zlatou olympijskou medaili díky výhře nad Ruskem v nezapomenutelném finálové utkání.

V úterý 22. února slaví čtyřiadvacáté narozeniny největší triumf v dějinách českého hokeje. Tehdejší parta kolem Haška, Růžičky, Jágra, Reichla či Svobody získala na olympijských hrách v Naganu zlaté medaile, senzačně přetlačila Američany, Kanaďany i ve finále  Rusy. (ber)

Před deseti lety zemřel král bodyčeků Oldřich Machač

Foto hokej.cz

Dnes, 10. srpna, si připomínáme desáté výročí úmrtí hokejisty a prostějovského rodáka Oldřicha Machače. Oldřich Machač se narodil 18. dubna 1946 v Prostějově, k hokeji jej přivedl o rok starší bratr Miroslav. V letech 1963–5 hrál ligovou soutěž v dresu Železáren, během vojny se dostal do širší nominace reprezentačního družstva a v roce 1967 hrál na mistrovství světa ve Vídni.

První medaili – stříbrnou – získal už v roce 1968 na zimních olympijských hrách v Grenoblu. Další medaile na olympiádách v Sapporu (1972, bronz) a v Innsbrucku (1976, stříbro). Úspěšné bylo také jeho vystoupení na Kanadském poháru v roce 1976. Největším jeho reprezentačním počinem byl trojnásobný titul mistra světa z let 1972, 1976 a 1977. S reprezentací se rozloučil na mistrovství světa v Praze v roce 1978. V letech 1978–1982 hrál v týmu Starbulls Rosenheim. Po ukončení hokejové činnosti podnikal v potravinářském průmyslu.

Deset graffiti z dílny Fans of Prostějov. Hokejoví nadšenci kreslili po městě

Foto fop1913.cz

Desátým dílem street artu se pochlubili FOP 1913. Graffiti v Okružní ulici je tentokrát věnováno legionářům.

Jako první vznikla jednoduchá, ale velmi pěkná malba SKPV, která má u široké hokejové veřejnosti pozitivní ohlas. To fans povzbudí a po sezóně 2019/2020 spouští akci “10 prostějovských graffiti”.  Zakončilo jej grafitti v Okružní ulici s již zmíněným tématem legionářů.