Ostatní

Koním ze Srdéčka se v Pardubicích dařilo

Foto Luboš Jeníček starší

Nedělní odpoledne patřilo v Pardubicích dostihům. Hned tři koně tam vyslal z centrály na Srdéčku u Hvozdu trenér Stanislav Popelka. Domů odjížděla ekipa spokojená, debutant uspěl, mladík uhájil slušnou bramborovku a šestiletá bělka Manorie vybojovala s žokejem Janem Odložilem vítězství.

Ve druhém dostihu dne, Ceně společnosti Enigoo, rovině na 2900 metrů pro 4letá a starší – klisny, běžela Molly. Pro čtyřletou hnědku stáje Plasty Urbánek – Popelka to byl vůbec první start v životě. S žokejem Petrem Foretem v sedle doběhl jedenáctá.

Ve čtvrtém dostihu, Ceně společnosti Falcon Security, proutěných překážkách na 3400 metrů pro 4leté a starší hřebce a valachy vyběhl Moliero. Čtyřletý hnědák stáje EŽ Praha ve svém třetím dostihu v životě uhájil s Dominikou Baranovou skvělé čtvrté místo.

OBRAZEM: Vrchy Hobby Cup úřadoval o víkendu v Konici

Foto ber

Dvoudenní závod přilákal o víkendu do Konice milovníky závodění. Do Březského vrchu se jich po oba dny vydalo více než dvě stě. Na trati se objevila závodní auta, která soupeřila s vozy bez úprav. S kopcem bojovala i auta kategorie historik.

Nejrychlejším byl po oba dny Petr Tomáš s čtyřkolkou Audi S3.

Na startu byly k vidění, mimo jiné, Toyoty, Suzuki, BMW, všechny druhy škodovek, Fiaty, Mercedesy a Fordy. Značnou pozornost budily zástupci historiků – Trabanty, Zastava a Lada.

Součástí byl rovněž Dámský pohár, ve kterém závodila čtyřiadvacetiletá Katka Talašová z Otrokovic. "Jsem tady po druhé, poprvé jsem si trat vyzkoušela vloni," uvedla pro PvNovinky blondýnka, která usedla za volant Toyoty Corolla. 

Úspěšný byl i prostějovský závodník Roman Hájek, který se svou Škodou 120 s vyhrál v sobotu kategorii do 1400 cm3 standard. (ber)

Stanislav Popelka jde do nové sezóny s dvěma koňmi do Velké pardubické

Foto ber

Dvaadvacet převážně překážkových koní vysílá do letošní sezóny z dostihové centrály Srdéčko u Hvozdu u Konice trenér Stanislav Popelka. Muž, kterému vloni o fous uniklo vítězství v šampionátu překážkových trenérů, sází na prověřená jména i na rovině.

Do Velké pardubické bude směřovat jedenáctiletého Imphala (stáj Zámecký vrch). Účastník posledních dvou ročníků našeho nejslavnějšího dostihu ani jeden bohužel nedokončil, vloni přesně v polovině dostihu klopýtl a katapultoval žokeje Solignaca ze sedla.

Mezi nejlepšími sportovci Olomouckého kraje jsou i prostějovští borci

Foto Olomoucký kraj

V celkem devíti kategoriích letos vyhlásil Olomoucký kraj nejlepší sportovce roku 2023. Ke slavnostnímu vyhlášení došlo v úterý 19. března v Městském domě Přerov. Mezi oceněnými jsou také nejlepší trenéři a hendikepovaní sportovci.

Lidé poslali celkem 110 nominací. O udělení cen rozhodli krajští zastupitelé poté, co jim jednotlivé vítěze doporučila zvlášť složená hodnoticí komise. Titul sportovec Olomouckého kraje si letos odnesli například cyklisté, atleti, tenisté nebo kanoisté.

Olomoucké hejtmanství bylo vůbec prvním krajem v Česku, který začal sportovce takto oceňovat.

Přehled oceněných v anketě Sportovec Olomouckého kraje 2023

Nejlepší hendikepovaná sportovkyně – Julie Švecová (judo, Judo Železo Hranice)

31. Mistrovství žactva v halové lukostřelbě se zúčastnilo 156 střelců z celé ČR

Foto FB Lukostřelba Prostějov

O uplynulém víkendu pořádal oddíl Lukostřelba Prostějov Mistrovství žactva v halové lukostřelbě.  Mezi 156 účastníky nechyběli i jejich žáci.

„Nejlépe se dařilo Nikole Šinové a Lukáši Zatloukalovi, kteří se shodně umístili na 4. místě. Lukášovi se navíc podařilo zvýšit svůj osobní rekord o 30 b. Dalším skvělým umístěním bylo 5. místo Adélky Křečkové, která se lukostřelbě věnuje teprve od podzimu a mistrovství tak měla jako svoji velkou premiéru. Na děleném 9. místě pak skončil Josef Tuček, Joachim Sokol bral místo 17.,“ informovala předsedkyně oddílu Magda Robová a přidala: „Kluci navíc stříleli v soutěži družstev a v eliminacích předvedli skvělý výkon. Nástřel jednotlivých sad neklesl pod 50 b.

Prostějovští parašutisté trénovali akrobacii v USA. I s krokodýly a hady

Foto ASC Dukla

Sázka, uskutečnit výcvikový tábor na individuální akrobacii v USA, vyšla parašutistům Dukly Prostějov náramně. Na letišti v Lake Wales absolvoval každý člen týmu během devíti dní 45 seskoků! „Jde zhruba o 80 procent seskoků celé loňské sezony,“ přiblížil význam vysokého čísla nadmíru spokojený trenér Libor Jiroušek.

Kemp ve Spojených státech si armádní oddíl mohl dovolit díky navýšenému rozpočtu. Svým způsobem šlo o risk, v případě nepříznivých podmínek se také mohlo jednat o poměrně drahý výlet. Vše ale klaplo znamenitě.  „Měli jsme neskutečné štěstí na počasí i majitele dropzóny, který nám ve všem vycházel maximálně vstříc. Na většině kluků byl vidět velký posun dopředu. Určitě bychom to chtěli zopakovat i v příštím roce,“ plánuje Jiroušek.

Kraj přispěl na modernizaci rozhledny

Foto olkraj.cz

Olomoucký kraj přispěl polovinou nákladů na modernizaci přístupového zařízení k rozhledně Biskupská kupa u Zlatých Hor. Nově se tam teď turisté dostanou pomocí bezobslužných turniketů. Doteď si kupovali lístky u obsluhy.

„Příspěvek Olomouckého kraje k modernizaci přístupového zařízení činil zhruba 193 tisíc korun, nicméně výhled z Biskupské kupy je k nezaplacení,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Lidé mohou u samoobslužné pokladny platit hotově i pomocí platební karty. Nový vstupní systém jim také ukáže obsazenost rozhledny, kterou ročně navštíví kolem 50 tisíc lidí. Provozní doba věže je v zimě pouze o víkendech, a později se v průběhu roku mění. Otvírací dobu najdou zájemci na webu krajpokladu.cz.

Do Prostějova se o víkendu sjedou mladí lukostřelci. Na zimní mistrovství ČR!

ilustrační foto FB Lukostřelba Prostějov

Sportcentrum - DDM Prostějov o víkendu 9. a 10. března zaplní mistři luků a šípů. Nikoli však z rodu neohrožených indiánů, ale nejmladších nadějí z rodu lukostřeleckého. O tituly mistrů republiky se utkají v zimním halovém mistrovství v terčové lukostřelbě.

"Půjde o starší a mladší žákyně a žáky, kteří budou bojovat o medaile v kategorii jednotlivců a družstev," uvedla předsedkyně spolku Lukostřelba Prostějov Magda Robová.  

Šampionát začne v sobotu od 9,30 hodin kvalifikací, druhá bude následovat po obědě. Později přijde na řadu úvodní fáze eliminace - vyřazovací závod jednotlivců. V podvečer program završí vložený závod dospělých a dorostu.

Prostějovští lukostřelci jsou mistry ČR!

Foto FB Lukostřelba Prostějov

Prostějovští lukostřelci v sobotu v Humpolci na finálovém kole I. ligy obhájili loňské vítězství a stali se tak ligovými mistry ČR.

V jednotlivých kolech startovali Josef Křesla, Michael Roba, Michal Hlahulek, Jan Čalkovský, Václav Vybíral a Kamil Kovář.

Další členka Lukostřelby Prostějov Eliška Koleňáková pak startovala v družstvu žen za LK Znojmo a získala s nimi krásnou stříbrnou medaili.

Gratulujeme! (red)

Uničovský velitel hasičů uspěl v extrémním závodě koloběžek v Nizozemí

Foto FB HZS Olomouckého kraje

Bezmála 210 kilometrů za 12 hodin. Na koloběžce. Extrémní sportovní událost v Holandsku absolvoval v lednu uničovský velitel družstva nprap. Ivan Urban.

Ve svém volném čase se zúčastnil oblíbeného cyklistického svátku WinterFiets Elfstedentocht. Mezi koloběžkáři skončil na krásném 3. místě. „Událost bych popsal jako takovou extrémní oslavu zimy a sportu, která je v Holandsku velice oblíbená. Startovalo se v rychlobruslařské hale v Leeuwardenu. Za doprovodu živé hudby a zpěvu jsme vyrazili na cca 207 kilometrů dlouhou trasu. Trochu jsem bloudil, takže jsem nakonec najel skoro 210 kilometrů,“ popisuje svou účast v legendárním „závodě“ uničovský hasič.