Případ uhynulých labutí a kachen je uzavřen

Případ uhynulých labutí a kachen je uzavřen
ilustrační foto

V červnu PvNovinky informovaly o úhynu mladých labutí, kachen a ježků, jejichž tělíčka byla objevena u rybníka v Drozdovicích. Pro veterináře je případ uzavřen,  stejně jej uzavřela Policie ČR. Odbor životního prostředí prostějovské radnice úhyn vzácných ptáků neřešil.  

"Krajská veterinární správa Státní veterinární správ pro Olomoucký kraj (KVS SVS Olomouc) se primárně zabývá řešením výskytu nebezpečných nákaz přenosných ze zvířat na člověka. Z tohoto důvodu byla uhynulá labuť testována na ptačí chřipku, která nebyla potvrzena. Dle pitevní zprávy Státního veterinárního ústavu v Olomouci bylo u labutě zjištěno, že svalnatý i žláznatý žaludek byly zcela bez potravy a sliznice byly edematózně prosáklé. Tyto nálezy by mohly poukazovat na bakteriální zánět trávicího traktu, které však zjišťovány nebyly," sdělil redakci Aleš Zatloukal, ředitel Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj. Možnou otravu botulotoxinem podle něj veterináři nešetří, učinit by tak měli pouze na základě žádosti majitele zvířat, kterým je v tomto případě město. Odbor životního prostředí se ale ústy mluvčí magistrátu Anny Kajlíkové ohradil, že o úhynu nebyl nikým informován. Opakované dotazy médií tak zřejmě pro informování odboru nestačily. 

Případ šetřila i Policie ČR, z důvodu podezření na otravu a tím i týrání zvířat. "V této věci se provedeným šetřením nepodařilo prokázat protiprávní jednání a věc byla odložena," sdělil dnes na dotaz PvNovinek policejní mluvčí František Kořínek.

Z dřívějšího vyjádření Aleše Zatloukala pro PvNovinky ale vyplynulo, že k pitvě byla převzata pouze jedna labuť, ostatní úhyny skončily v kafilerii. (ber)

 

Poslat nový komentář