Příčina úhynu labutí?! Veterina: Ptačí chřipka to nebyla!

Příčina úhynu labutí?! Veterina: Ptačí chřipka to nebyla!
ilustrační foto

V souvislosti s úhynem labutí, kachen a ježků v okolí rybníka v Drozdovicích kontaktovala redakce PvNovinek Krajskou veterinární správu v Olomouci. Chtěli jsme znát příčinu úhynu zvířat. Odpověď nás ale neuspokojila. 

"Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj, dále také KVS Olomouc, obdržela dne 21. 06. 2018 informaci o úhynu labutí a kachen na rybníku v Prostějově – Drozdovicích. Úřední veterinární lékař ve spolupráci s hasičským záchranným sborem (HZS) provedl odběr jedné uhynulé labutě, která byla zaslána na vyšetření na aviární influenzu do Státního veterinárního ústavu v Olomouci. Vzorek uhynulé labutě byl odebrán na základě pasivního monitoringu této nákazy, která je v souladu s metodikou kontroly zdraví a nařízené vakcinace pro rok 2018. Virologické vyšetření zaslané labutě, jak dne 22. 06. 2018 potvrdil Státní veterinární ústav v Olomouci, bylo negativní. Výskyt aviární influenzy („ptačí chřipky“) byl tedy vyvrácen," sdělil nám ředitel Aleš Zatloukal. Podle jeho slov likvidaci ostatních uhynulých kusů zajistil HZS ve spolupráci s Městskou policií Prostějov. 

V minulých dnech z rybníka zmizelo i poslední labutí mládě. KVS Olomouc jsme proto zaslali další dotaz, zda bude provádět další vyšetření, která by úhyn zvířat objasnila.

Podle čtenáře, který nám zaslal korespondenci s Odborem životního prostředí MMPv, příslušní pracovníci o úhynu vůbec nevěděli. To potvrdila i mluvčí Magistrátu Anna Kajlíková s tím, že událost nebyla odboru nahlášena.

Mluvčí Policie ČR František Kořínek již dříve uvedl, že příčiny úhynu zvířat, a tedy i případné protiprávní jednání, jsou v šetření. (ber)

Komentáře

MaM Pokud spoléháte, že se na odboru životního prostředí dozvědí o úhynu ptáků z tisku, nebo ze sociálních sítí, tak jste naivní. Co takhle zvednout telefon, nebo napsat email?
Mimochodem taková pomůcka: když si řeknete "ty" hlavy, tak na konci je Y a stejné Y bude ve slově "měly"

Labutě sleduji od doby co začaly hnízdit,čekala jsem s kamarádkou 35 dní a dočkaly jsme se.Na vodě plavalo 6 krásných labutěk které vypadaly jak plyšové hračky.Měly jsme hroznou radost a určitě i spousta dalších lidí co se na ně chodila dívat.Jednou večer volala kamarádka se kterou jsme na rybník pravidelně chodily a měla smutný hlas.Hhrklo ve mě a první jsem se ptala "něco je s labutěma". Jo dvě se mátoží na břehu,jedno je dobré a ostatní jsou mrtvé no krve by se ve mě nedořezal a protože nejsem člověk který je lhostejný zavolala jsem panu Souškovi policistovi a ten mi slíbil že tam pošle hlídku.No nemohli to najít tak jsem to podrobně popsala a protože kamarádka bydlí kousek,poprosila jsem ji ať se tam jde podívat.Volala když se stmívalo a prý tam nikoho neviděla.Ráno jsem volala na veterinu a tam mne odkázali na IRIS na Husáku.Našla jsem si telefon a zavolala a paní mi řekla že oni nejsou kompetentní něco podnikat ať zavolám do Němčic na záchranou stanici panu Kńourkovi.Volala jsem a vše vylíčila jaké bylo moje zděšení když mi pán oznámil co po něm vlastně chci že on je prece až v Němčicích a nepojede sbírat nějaké mrtvé ptáky.Já mu řekla že jedno ještě žije a on na to "no a co já s tím"a ať si zavolám na životní prostředí a to už bylo opravdu na mne moc.Nechápu proč takový lidé vůbec na takových místech pracují.Co k tomu říct je to strašné ta lhostejnost lidí.Je mi z toho smutno a ráda bych se dopátrala co se vlastně stalo protože tuto neděli plavalo poslední mládě ve vodě mrtvé a u břehu seděla kačena která vypadala že se rána nedožije

Jana Klementová

Jak jsem se nyní dočetl, tak v odboru životního prostředí MMPv o úhynu nic netušili. Jsou patrně jedni z nemnoha prostějovských občanů, ke kterým se informace nedostala :-(

Úplně fakt nevím jak tento "kvalifikovaný" odbor hledá informace, když významné IE periodikum o události neprodleně informovalo, nakonec i Face book a ostatní sociální sítě tuto informaci hojně presentovali. Docela nechápu směr vyšetřovaní, pokud vím tak ptačí chřipka není na Prostějovsku ani ve hře, to už je skutečně do nebe volající co se v Prostějově v oblasti ochrany životního prostředí děje !!! Měli by padat hlavy....
MaM

Poslat nový komentář