Případ uhynulých labutí a kachen je pro veterináře uzavřenou věcí

Případ uhynulých labutí a kachen je pro veterináře uzavřenou věcí
ilustrační foto

Před několika dny PvNovinky informovaly o úhynu mladých labutí, kachen a ježků, jejichž tělíčka byla bjevena u rybníka v Drozdovicích. Pro veterináře je případ uzavřen, Policie ČR ho řeší. Úhyn by měl řešit i Odbor životního prostředí prostějovské radnice. 

"Krajská veterinární správa Státní veterinární správ pro Olomoucký kraj (KVS SVS Olomouc) se primárně zabývá řešením výskytu nebezpečných nákaz přenosných ze zvířat na člověka. Z tohoto důvodu byla uhynulá labuť testována na ptačí chřipku, která nebyla potvrzena. Dle pitevní zprávy Státního veterinárního ústavu v Olomouci bylo u labutě zjištěno, že svalnatý i žláznatý žaludek byly zcela bez potravy a sliznice byly edematózně prosáklé. Tyto nálezy by mohly poukazovat na bakteriální zánět trávicího traktu, které však zjišťovány nebyly," sdělil redakci Aleš Zatloukal, ředitel Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj.

Reagoval i na dotaz ohledně možné otravy botuotoxinem, které se dle jeho slov u vodního ptactva vyskytují, avšak jejich primárním projevem je ascendentní paralýza a patologický nález bývá nespecifický. "Potvrzení diagnózy je potřeba provést ideálně přímým průkazem toxinu v krvi. Toto vyšetření však nespadá do monitoringu prováděného Státní veterinární správou a vyšetření by tedy bylo provedeno na základě žádosti majitele zvířat, v tomto případě obce. Pokud existuje podezření na úmyslné trávení zvířat, je toto řešení v pravomoci Policie České republiky (PČR), která by si zajistila odběr vzorků, které by nechala vyšetřit. KVS SVS Olomouc by pak PČR byla požádána o odborné vyjádření, z důvodu posouzení zda došlo k týrání zvířat," dodal Zatloukal.

Z jeho dřívějšího vyjádření pro PvNovinky vyplynulo, že k pitvě byla převzata pouze jedna labuť, ostatní úhyny skončily v kafilerii. Policie ČR Prostějov případ šetří, Odbor životního prostředí o něm, podle posledního vyjádření mediální referentky Anny Kajlíkové, nikdo neinformoval. Redakce oba orgány oslovila se žádostí o aktuální informace. (ber)  

Komentáře

Odbor životního prostředí takové věci nezajímají,chovají se účelově.
Kdyby nebyl,nic by se nestalo.chránit přírodu není jejich cílem.

Takže, když to shrnu a nechci nijak přeceňovat pružnost policie(nakonec mají i jiné závažné), začíná to vypadat, že i kdyby otrava byla úmyslná, pachateli to patrně projde jelikož nejsou těla zvířat pro poskytnutí důkazního materiálu ???!! Řekl bych, že chyby nastali už na začátku, a to šetření pouze směrem k ohrožení obyvatelstva ?! Podle mně měli být okruhy šetření minimálně tři, doufám že odborníci vědí co dělají, i když to začíná vypadat, že ne tak úplně. Zejména selhala instituce,která má ochranu přírody v přímé kompetenci a tou je odbor životního prostředí. Je docela kuriózní, že čekali na nahlášení případu o kterém si už tou dobou, štěbetali i vrabci na střeše ...
MaM

Poslat nový komentář