Superúplněk 2017 už v neděli!

Superúplněk 2017 už v neděli!
Foto Petr Horálek, Karel Trutnovský
Další fotky: 
Superúplněk 2017 už v neděli!
Superúplněk 2017 už v neděli!

Nebeská soukolí se pootočila a blížící se konec roku nám i letos vykouzlí tzv. superúplněk. Nastane v neděli 3. prosince v 16:47 hodin a přízemím projde náš Měsíc v pondělí 4. prosince v 9:45 hodin. Tehdy bude našeho kosmického souseda dělit od Země jen 357 492 km. Díky této souhře můžete Měsíc v neděli a v pondělí vidět na obloze o maličko větší než obvykle.

Měsíc najdete večer těsně nad východním obzorem v neděli asi v 16:30 hodin a v pondělí asi v 17:30 hodin. Z geometrického hlediska by měl být superúplněk nejlepší v pondělí ráno za svítání, těsně nad západním obzorem, asi v 6:30 hodin. Pozorovat východ, či západ velikého kulatého Měsíce lze klidně i z měst, úplňkovému Měsíci světelné znečištění příliš nevadí. Ale v krásné přírodě, v místě s dalekým horizontem, je tento úkaz jistě mnohem působivější. Nezbývá, než si přát hezké počasí a zejména u horizontu průzračný vzduch.

A když budete mít štěstí, budete moci během úplňkové noci pozorovat také například celou tzv. „měsíční korónu“, tvořenou průchodem světla Měsíce skrz vrstvu drobných kapiček obsažených v oblaku. Někdy bývá bílá, ale jindy může být duhově zabarvená a občas může dokonce obsahovat až tři soustředné barevné duhové prstence. (red)

 

Poslat nový komentář