“Odborná praxe“ boduje u firem i absolventů

“Odborná praxe“ boduje u firem i absolventů
ilustrační foto internet

 

Celkem 3 064 zaměstnavatelů v celé ČR zatím projevilo zájem o vstup do projektu „Odborná praxe pro mladé do 30 let“. V jeho rámci dosud nabídlo absolventům 4 607 pracovních míst, na které se prostřednictvím Úřadů práce 3 040 mladých lidí. Pracovní smlouvu prozatím podepsalo 922 absolventů. 

Celkem čtrnáct regionálních individuálních projektů s názvem „Odborné praxe pro mladé do 30 let v ...kraji" za cca 1,034 mld. Kč realizuje Úřad práce ČR prostřednictvím svých krajských poboček. To vše v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ), ze kterého jde na úhradu projektů 85 %, zbylých 15 % pak ze státního rozpočtu.

Programy se rozběhly 1. července 2013 a skončí 31. srpna 2015. Cílovou skupinou jsou uchazeči o zaměstnání do 30 let věku bez ohledu na dosažené vzdělání. Šanci získat nové místo dostávají lidé, kteří jsou v evidenci ÚP ČR déle než 4 měsíce a od doby, kdy ukončili studium, odpracovali dohromady maximálně dva roky.

Spolupráce Úřadu práce ČR a zaměstnavatelů je založena na vytvoření společensky účelného pracovního místa a následně zaměstnávání těžko umístitelných absolventů škol. Vytipované uchazeče osloví ÚP ČR a nabídne jim pracovní poměr na dobu určitou i neurčitou u konkrétního zaměstnavatele. Doba takto sjednané dohody je zpravidla jeden rok, ale může se pohybovat v rozmezí 6 - 12 měsíců. V případě, že ÚP ČR uzavře vzájemnou dohodu se zaměstnavatelem, může mu poskytnout měsíční příspěvek na celkové mzdové náklady do výše 24 000 Kč, včetně odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Firma může získat i příspěvek na potřebnou rekvalifikaci účastníka projektu a příspěvek na mentora, tedy stávajícího pracovníka firmy, který bude dohlížet na plnění plánu odborné praxe a zároveň bude po dobu až 7 měsíců zaškolovat přijatého absolventa. Příspěvek mentora činí první 3 měsíce až 15 075 Kč/měs. při rozsahu až 15 hodin týdně a následující 4 měsíce až 5 025 Kč/měs. při rozsahu až 5 hodin týdně.

Ke konci listopadu evidoval ÚP ČR celkem 326 uzavřených dohod na poskytnutí těchto příspěvků. Nejvíce (85) jich bylo v Ústeckém kraji.

Ke konci listopadu letošního roku evidoval Úřad práce ČR celkem 39 979 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se tato skupina uchazečů podílí 7,1 %. (red)

Poslat nový komentář