Zaměstnejte absolventy, získáte pro ně od Úřadu práce peníze!

Zaměstnejte absolventy, získáte pro ně od Úřadu práce peníze!
ilustrační foto

 

Ministerstvo práce a sociálních věcí pomůže absolventům škol, kteří obtížně shánějí práci. Využije k tomu finanční prostředky, které byly původně vyhrazené na takzvaný kurzarbeit. K dispozici má 390 milionů.

Mezi firmami není o peníze určené na tento druh zaměstnávání příliš velký zájem a z téměř 400 milionů korun vyčerpaly zatím jen deset milionů. „Na mzdy absolventů poskytneme 250 milionů korun. Pro mladé do 30 let, kteří právě ukončili školu a nemohou najít práci, je to dobrá šance,“ říká ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Firmy mohou na nově přijatého mladého zaměstnance dostávat od státu až 24 000 korun měsíčně po dobu jednoho roku. Platí podmínka, že absolvent musí být v evidenci úřadu práce nejméně čtyři měsíce, případně i méně, pokud není v evidenci jiný vhodný uchazeč. Zaměstnavatel může získat mzdový příspěvek rovněž na „mentora,“ stávajícího zaměstnance, který absolventa zaškolí. Firma může žádat i o podporu na vybavení, které potřebuje pro zřízení pracovního místa. Projekt, který probíhá od letošního července, je financován z evropských fondů.

V rámci nástrojů veřejně prospěšné práce a společensky účelná pracovní místa vyhrazená a zřízená se zatím poskytl příspěvek na 10 162 pracovníků do 30 let.

Ke konci října letošního roku evidoval Úřad práce ČR celkem 41 453 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se podílejí v současné době 7,4 %.

Pokud se absolvent přihlásí do rekvalifikačního kurzu, zvolená rekvalifikace musí být v souladu s potřebami trhu práce. Uzná-li úřad práce zvolený kurz za účelný k získání pracovního uplatnění, může rekvalifikačnímu zařízení uhradit náklady až do výše 50 000 korun. MPSV při rekvalifikacích podpořilo celkem 8979 lidí do 30 let. (red)

Poslat nový komentář