Dávky z Úřadu práce budou mít opět zpoždění

Dávky z Úřadu práce budou mít opět zpoždění
ilustrační foto

 

Pokud je vaším jediným příjmem dávka, kterou poskytuje Úřad práce, připravte se, že bude mít zpoždění. Díky právním tahanicím muselo ministerstvo práce narychlo vyhledat nového dodavatele IT služeb.

Pracovníky úřadů práce tak včera čekalo překvapení. Dva roky starý systém pro výplatu dávek zmizel a nahradil ho původní. Spolu s ním zmizela i některá data a zároveň vyvstala nepříjemná situace. Úředníci se starým systémem většinou už neumí pracovat a tak je čekají bleskurychlá školení. „Byl to šok a budou v tom neskutečné zmatky. Vůbec se netěším, jak na nás budou zoufalí lidi chodit řvát, z čeho jako mají žít. Naše odpověď bude stejná, jako vždycky, když se v tomhle systému vyskytl problém – máme na to třicet dnů,“ sdělila PvNovinkám jedna z pracovnic prostějovského úřadu práce. „Lidi, kteří jsou po vánocích a doplatcích elektřiny s penězi na doraz, chápu. Ale nic s tím prostě nenadělám,“ dodala nešťastně.

Podle serveru idnes přestala na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu mezi svátky úřadům práce dodávat své IT služby společnost Fujitsu. Náhradní dodavatel Vítkovice IT Solutions nemohl kvůli právním námitkám ze strany Fujitsu uzavřít smlouvu novou. Ministerstvo hledalo narychlo jiné řešení a rozhodlo vrátit se k dodavateli Oksystem, který úřadům práce systém dlouhodobě poskytoval.(ber)

Poslat nový komentář