Na jedno místo dva zaměstnanci! Než jeden odejde do důchodu

Na jedno místo dva zaměstnanci! Než jeden odejde do důchodu
ilustrační foto internet

 

Od 1. 3. 2014 se rozběhl v Olomouckém kraji zcela nový projekt zaměřený na zajištění generační výměny a podporu mezigenerační solidarity na trhu práce. Jeho podstatou je společné sdílení pracovního místa. Projekt poběží do 31. 10. 2015.

„V praxi to znamená, že u jednoho zaměstnavatele bude na jedné pozici pracovat stávající zaměstnanec, kterému vznikne během následujících maximálně 18 měsíců nárok na řádný odchod do starobního důchodu a zároveň zaměstnanec mladší 30 let nebo rodič po rodičovské dovolené z řad uchazečů o zaměstnání a s evidencí na ÚP ČR. Firma tak získá v jednom jak zkušenosti, tak i mladický elán. Starší pracovníci budou zároveň fungovat jako mentoři a zaučí své mladší kolegy,“ vysvětlila mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

„Podpora ve výši 24 tisíc korun může zaměstnavatel dostávat od ÚP ČR po dobu 6 – 12 měsíců. Je poskytována na pracovní místa, nelze tedy odhadnout, kolik zaměstnavatelů se do projektů nakonec přihlásí,“ konstatoval náměstek generální ředitelky ÚP ČR pro zaměstnanost Jiří Král. (red)

Poslat nový komentář