O příspěvek na dojíždění do zaměstnání je zájem. ÚP přijal přes tisíc žádostí

O příspěvek na dojíždění do zaměstnání je zájem. ÚP přijal přes tisíc žádostí
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

Úřady práce hodnotí fungování příspěvků na dojíždění do nového zaměstnání. Nabízí je od loňského července a od té doby o ně po celé republice zažádaly více než čtyři tisícovky lidí. Zájem v Olomouckém kraji je v porovnání s ostatními regiony vysoký. Více žadatelů má jen Moravskoslezský.

Olomoucký kraj patří mezi regiony, kde úřady práce začaly před rokem a půl projekt testovat. Celorepublikově a s upravenými podmínkami ho pak spustily loni v červenci. „Úřad práce v Olomouckém kraji přijal celkem 1 045 žádostí o příspěvek na dojíždění. S 616 žadateli už uzavřel dohodu o jeho poskytnutí,“ říká mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. 

Na příspěvek dosáhnou lidé, kteří si nové zaměstnání najdou mimo obec, kde žijí. Podmínkou ale je, aby byli na úřadu zaevidovaní alespoň pět měsíců. „V rámci už schválených dohod přiznal úřad práce měsíční částku většinou ve výši 1 500 korun. Podpoření uchazeči nejčastěji dojíždí do práce 10 až 25 kilometrů. Jsou mezi nimi lidé různých profesí, například administrativní pracovníci, prodavači, výrobní dělníci, pracovníci v osobních službách nebo třeba učitelé,“ doplňuje Beránková. 

Od loňského listopadu navíc úřad práce nabízí i jednorázový příspěvek na stěhování za prací. I o něj je v Olomouckém kraji v porovnání s ostatními zájem. Celkem se tu o něj přihlásilo přes třicet lidí, tedy pětina všech žadatelů. (Zdroj ÚP)

 

Poslat nový komentář