Město nechalo obnovit historické sloupy veřejného osvětlení

Město nechalo obnovit historické sloupy veřejného osvětlení
Foto MMP
Další fotky: 
Město nechalo obnovit historické sloupy veřejného osvětlení

Při obnově se na sloupy doplňovaly odlitky znaku města. Třicítka chybějících odlitků, které slouží jako dvířka k elektrické výzbroji sloupu, už opět doplňuje osvětlení. Město se tak postaralo, kromě obnovy, o zachování zbytků historických sloupů, které jsou významným estetickým a funkčním technickým zařízením ve městě.

„Chybějící znaky jsme instalovali v ulici Svatoplukova, Olomoucká, Kostelecká a u budovy zámku. V současné době se dokončuje jejich nátěr tmavě šedou barvou, stejnou jako je mobiliář na náměstí T. G. Masaryka. Tento barevný odstín je u historických sloupů vhodnější než stříbrná nebo žlutá barva,“ uvedl Jaroslav Chromek, vedoucí oddělení údržby Odboru správy a údržby majetku města. Dle jeho vyjádření, formu a odlitky znaku města podle vzoru vyrobila slévárna Ernst Leopold s.r.o., Blansko.

„Celkové náklady na výrobu formy, třiceti kusů znaků s panty a montáž si vyžádala téměř 196 tisíc korun (s DPH). Montáž znaků na sloupy včetně souvisejících zámečnických prací provedla společnost FCC Prostějov, s.r.o.,“ uzavřel Chromek. (red)

 

Poslat nový komentář