Rada města ztrácí pravomoci. Nejvyšší soud mění pravidla hry u veřejných zakázek

Rada města ztrácí pravomoci. Nejvyšší soud mění pravidla hry u veřejných zakázek
ilustrační foto

Radní města rozhodující o veřejných zakázkách už nebudou mít právo určit, kdo bude vítězem výběrového řízení. Jde o rozhodnutí Nejvyššího soudu, které musí magistrát respektovat. Městu se to příliš nezamlouvá.

 

 

Žádnou radost ani úlevu nevyvolalo rozhodnutí Nejvyššího soudu o tom, že veřejné zakázky může schvalovat pouze a jen zastupitelstvo města. Radní tak přicházejí o jednu ze svých pravomocí a je otázkou, jak rychlé bude nové rozhodování zastupitelů. Ti se totiž schází jen jednou v měsíci.

„Nejvyšší soud takto rozhodl, nám nezbývá než jeho verdikt respektovat,“ nechal se slyšet primátor Miroslav Pišťák. Radní budou nově rozhodovat pouze o každém zadání veřejné zakázky. K následnému verdiktu výběrového řízení a stanovisku výběrové komise už dají pouze své doporučení. Zastupitelé pak zakázku buď odsouhlasí, nebo smetou ze stolu.

„Je možné, že se rozhodování tímto soudním verdiktem prodlouží. Ke každé smlouvě nebo dodatku se bude muset svolávat mimořádné jednání zastupitelů,“ nastínil Pišťák.

Legislativní novinku budou v tomto týdnu probírat také primátoři a starostové na svém jednání Svazu měst a obcí, ale ani oni rozhodnutí soudu změnit nemohou. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

 

 

Poslat nový komentář