Rarášek?!

Rarášek?!
ilustrační foto javorice.cz
Další fotky: 
Rarášek?!

 

Pokud si myslíte, že malý čert, nejste daleko od pravdy. Jenže jde také o vzdušný vír, který dokáže lidem způsobit docela velké starosti. Před několika dny byl k vidění ve Lhotce u Telče, kde nad vesnicí rozmetal seno z nedalekého pole.

„Říká se mu rarášek. Jedná se o vzdušný vír menšího měřítka a je to jev velice lokální, který je časově i prostorově omezený,“ prozradila Marie Doleželová z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle ní se objevuje právě v počasí, které o předminulém víkendu panovalo na celém území České republiky.

Vír se vyvine díky tomu, že dochází k velkému prohřívání vzduchu a tak se často objevuje právě na polích. No, často, podle meteorologů prý lze na českém území potkat tak tři rarášky do roka.

Ve středečních „divoškách“ na Primě byl k vidění ještě ojedinělejší úkaz. Rarášek, kterého zachytila kamera jedné z divaček, „roztočil“ hladinu rybníka.

Takže pozor, raráška můžete potkat i vy. Ale nebojte se, pohled je to moc pěkný. A český rarášek je z těch bezpečných, rozhodně vám neublíží. 

Toho "vodního" najdete na http://play.iprima.cz/divacke-zpravy/divacke-zpravy-872015

(ber)

Komentáře

Taky jsem jich pár potkal https://youtu.be/i9jouace-8I?t=6m12s :-)

Poslat nový komentář