Úprava soutoku v Čehovicích slibuje menší povodňové škody a čistější vodu

Úprava soutoku v Čehovicích slibuje menší povodňové škody a čistější vodu
ilustrační foto

 

4. září začaly v Čehovicích úpravy nedaleko soutoku Vřesůvky s Malým potůčkem. Vznikne nové, přírodní, mělčí a členitější koryto Malého potůčku, který bude mít možnost se rozlévat do revitalizované nivy Vřesůvky. To v budoucnu sníží povodňové škody, zlepší samočistící schopnosti vodních toků a zvýší biodiverzitu potoků i jejich okolí. Projekt připravila Arnika s podporou Člověka v tísni, stavební povolení, stavbu a péči o pozemky má na starosti Koalice pro řeky.

„Netypické na tomto projektu je, že zodpovědnost za něj od počátečních návrhů přes realizaci až po následnou péči o revitalizované území převzaly nevládní organizace. Chceme nejen dalším sdružením, ale zejména vodohospodářům a starostům ukázat, že revitalizace jsou dobrou cestou, jak napravit vodní režim v naší krajině. Dnes voda při povodních rychle proteče korytem anebo eroduje půdu a způsobí tak velké škody, když však bude mít možnost rozlít se nivy, nejen, že škody budou menší, ale zároveň to pomůže přírodě,“ říká spoluautor projektu Zdeněk Poštulka z Koalice pro řeky.

Nové koryto Malého potůčku bude mít přírodní charakter a podstatně zvýší samočistící schopnost Malého potůčku. Vzniknou i čtyři nové tůně, okolo kterých dělníci vysadí také 1000 stromů. Nově vzniklá říční niva pak bude jakousi mozaikou složenou z luk a lužního lesa, ve kterém budou růst například duby, jilmy, jasany, třešně, vrby nebo olše. Chybět nebudou porosty trávy a louky s mnoha druhy rostlin, které budou zejména na jaře barevně atraktivní.

U Vřesůvky je v plánu úprava levého břehu, díky které se bude moct voda při vyšších stavech rozlít do revitalizované nivy. Soukromých vlastníků pozemků na pravém břehu se však úpravy nijak negativně nedotknou, zůstane totiž v současném stavu.

V současnosti se do řeky nárazově dostává znečištění z nedalekých silážních jam zemědělského družstva a  z přilehlých zemědělských pozemků. To všechno způsobuje snížení kvality vod v Malém potůčku, jehož stávající samočisticí schopnost je špatná kvůli současné podobě koryta a nízkými průtoky. Znečištění Malého potůčku se pak totiž projevuje i dále na toku Vřesůvky. I tento problém pomůže revitalizace zmírnit.

Stavba je podpořena z Operačního programu Životní prostředí a následná péče o pozemky z Programu švýcarsko-české spolupráce v rámci projektu Partnerství pro řeky – říční spolky. (red)

Poslat nový komentář